Фото: Нікола Пашинян. Джерело – росЗМІ

Пашинян на саміті ЄС визнав Нагірний Карабах частиною Азербайджану, — ЗМІ

У четвер, 5 жовтня, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян відвідав неформальний саміт Євросоюзу в Іспанії. На ньому глава уряду підписав декларацію щодо правового статусу Нагірного Карабаху. 

Про це повідомляють ЗМІ з посиланням на Раду Європейського Союзу.

Зазначається, що Пашинян під час зустрічі в Гранаді підписав декларацію, в якій визнав площу Азербайджану в 86,6 тисячі квадратних кілометрів, що містить Нагірний Карабах.

Конфлікт у Нагірному Карабаху

Азербайджан 19 вересня поточного року розпочав "антитерористичні заходи" в Нагірному Карабасі для відновлення конституційного ладу. Формальним приводом став підрив вантажівки та загибель військових, у чому звинуватили Вірменію

Влада невизнаного Карабаху ухвалила рішення про припинення вогню 13:00 20 вересня. Регіон перейшов під контроль Азербайджану.

"Досягнуто угоди про виведення підрозділів, що залишилися, і військовослужбовців ЗС Вірменії, розформування та повне роззброєння "збройних формувань армії оборони Нагірного Карабаху" та виведення важкої техніки та озброєнь з цієї території", — йдеться в повідомленні.

Водночас Міноборони Азербайджану підтвердило, що роззброєння вірменських формувань у Карабаху та виведення вірменських військових забезпечуються в координації з російськими "миротворцями".

Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що вірменська сторона не брала участі у підготовці домовленостей між Азербайджаном і "владою" Нагірного Карабаху.

Напруга між двома країнами останнім часом знову зростала через Нагірний Карабах, за який вони вели спір з 1991 року. Гірський регіон є міжнародно визнаною частиною Азербайджану, але населений переважно етнічними вірменами. Туди 2020 року ввели "російських миротворців". У липні Азербайджан встановив новий контрольно-пропускний пункт на шляху до Карабаху, в Лачинському коридорі, що Вірменія назвала грубим порушенням угоди про припинення вогню від 2020 року.

Мешканці Вірменії незадоволені тим, як вирішилася ситуація з Нагірним Карабахом. У місті тривали мітинги. Зокрема, вірмени рвали свої російські паспорти під посольством Російської Федерації в Єревані.

Нагадаємо, що секретар Радбезу Вірменії Армен Григорян і радник президента Азербайджану Хікмет Гаджиєв зустрілися 26 вересня у Брюсселі. Переговори відбулися за посередництва радників президента Франції Емманюеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца та президента Європейської ради Шарля Мішеля.

3 жовтня Служба державної безпеки Азербайджану у Нагірному Карабаху затримала колишніх президентів невизнаної республіки. Арештованих привезли до Баку та порушили проти них кримінальні справи за сепаратизм.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.10.2023 19:21