Фото: Depositphotos

Пенсії в Україні: яку доплату можуть отримати учасники бойових дій

В Україні учасникам бойових дій дозволено не лише достроково виходити на пенсію. Вони також мають право на доплати до пенсії у розмірі 25% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Про це повідомив сайт "На пенсії".

Така доплата встановлюється незалежно від виду пенсії. На даний час розмір зазначеного прожиткового мінімуму становить 2093 гривень, отже розмір зазначеної надбавки становитиме 523,25 гривні. Це передбачено законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

"При цьому загальний розмір пенсії з усіма надбавками в учасника бойових дій не може бути нижчим за 210% зазначеного прожиткового мінімуму, тобто не нижчим за 4395,30 гривні. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів № 656 від 28 липня 2010 року", — йдеться у повідомленні.

Доплати до пенсій за віком

У вересні підвищення пенсій не буде, тому розмір виплат залишиться без змін. Натомість деякі українці можуть розраховувати на доплати він ООН. Додаткову грошову допомогу можуть отримати пенсіонери, які відповідають наступним критеріям:

  • є внутрішньо переміщеними особами, які проживають на територіях активних чи можливих бойових дій;
  • розмір пенсійної виплати становить менш як три тисячі гривень на місяць;
  • особи, які не отримували з 1 березня 2023 року додаткових грошових виплат від міжнародних організацій.

Також пенсіонери, яким протягом року виповниться 70, 75 чи 80 років, зможуть отримати вікову надбавку.

Українці, яким у поточному році виповнилося 80 років і більше, продовжують отримувати доплату до пенсії у розмірі 570 гривень. Мешканці України віком 75−80 років отримують 456 гривень надбавки, віком 70−75 років — у розмірі 300 гривень.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка внормовує питання щомісячних доплат для військовослужбовців, правоохоронців та рятувальників. За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, на час дії воєнного стану розмір доплат становитиме 30 тисяч гривень щомісяця.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.01.2024 03:36