Фото: Офіс президента

Переговори Зеленського та Трюдо у Києві: головні заяви

У суботу, 10 червня, президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо провели переговори у Києві. Зокрема, лідери обговорили ситуації на полі бою та в південних районах, які постраждали від російського злочину екоциду на Каховській гідроелектростанції.

Про це повідомив Офіс президента.

"Я вдячний і тобі, Джастіне, особисто, і всій Канаді за готовність зробити нові кроки в допомозі нашим воїнам. Ми обговорили наші потреби в артилерії та бронетехніці. І це те, в чому підтримка Україні потрібна якнайшвидше. Обговорили й формування нових коаліцій захисту життя від російського ракетного та авіаційного терору  нашої коаліції Patriot, коаліції винищувачів. Крок за кроком ми наповнюємо змістом відповідні домовленості з нашими партнерами", — розповів гарант.

Теракт на Каховські ГЕС та розмінування України

Сторони також детально обговорили ситуацію, що склалася після знищення Росією споруд Каховської ГЕС. Підрив Каховської ГЕС голова уряду Канади назвав безпосереднім результатом війни Росії проти України, який став катастрофічним для десятків тисяч людей. Джастін Трюдо наголосив, що Канада надасть додаткову допомогу для подолання наслідків цієї катастрофи.

"Точно знаємо, що потрібно зробити, щоб допомогти людям і якнайшвидше подолати наслідки цього екоциду. І я вдячний Канаді за готовність допомагати",  зазначив президент Зеленський.

Крім того, Зеленський та Трюдо обговорили розмінування території України, з чим Канада вже допомагає Україні. Сторони домовились збільшити цю співпрацю та врятувати ще більше життів громадян України. 

Вступ України в НАТО

Очільник держави наголосив, що Канада  серед тих країн, які найактивніше підтримують необхідність безпекової визначеності для України щодо НАТО. Ця підтримка була зафіксована в документі, підписаному за результатами зустрічі з Джастіном Трюдо.

"Сьогодні ми зафіксували в нашій спільній із паном прем’єр-міністром декларації канадську підтримку членства України в НАТО. Впевнений, разом зробимо все, щоб саміт Альянсу у Вільнюсі справді відповідав вимогам часу і був позитивним для всіх, позитивним для України й для нашої перспективи членства",  наголосив президент.

Підтримка Канади

Своєю чергою канадський прем'єр зазначив, що для нього надзвичайно важливо бути особисто в Україні, аби засвідчити солідарність Канади з українцями, які продовжують хоробру боротьбу за демократію. Він також повідомив про продовження угоди щодо підготовки українських військових та участь Канади в багатонаціональних навчаннях із керування літаками й танками Leopard. Крім того, Канада передасть набої й ракети для захисту українського неба.

До того ж, за словами Джастіна Трюдо, Канада підтримує застосування щодо агресора санкцій та інших економічних заходів. Джастін Трюдо подякував Володимиру Зеленському за сьогоднішню зустріч і запевнив у подальшій підтримці з боку Канади.

"Український народ є натхненням для Канади, канадців та всього світу. Це момент, який впливає на всю Україну та весь світ. Ви боретеся за свою країну й за такі цінності, як демократія, свобода, повага, гідність. Але, відстоюючи Україну, ви також боретеся за майбутнє всіх нас. Канада продовжуватиме стояти пліч-о-пліч і з Україною, і з демократіями в усьому світі. Дякую вам", — сказав прем’єр-міністр Канади.

Нагадаємо, 10 червня прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо прибув до Києва з офіційним візитомПрем'єр-міністр завітав в Україні разом із віце-прем'єр-міністеркою Христею Фріланд.

Додамо, Канада передасть Україні транспортний літак АН-124, який був конфіскований у країни-агресорки Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.06.2023 21:56