Герб Бухареста, який невдовзі замінять. Джерело: Digi24

Переплутали святих: герб Бухареста змінять через помилку 150-річної давнини

Рада румунського Бухареста в середу, 31 січня, розгляне рішення про зміну герба міста. Це пов’язано з допущеною 1864 року помилкою, в результаті якої там помилково зобразили іншого святого.

Про це повідомив Digi24. Річ у тому, що покровителем Бухареста є святий Димитрій Новий, день якого в православному церковному календарі припадає на 27 жовтня. Саме його зображення мало бути на гербі міста, вперше затвердженого 1864 року та відновленого 1993 року.

Але вже багато років історики та фахівці вказували, що насправді на гербі помилково зобразили іншого святого — Димитрія Солунського (вихідця зі Салонік), або Мироточця, який загинув на початку IV століття нашої ери через переслідування християн.

Зміна герба Бухареста

Ліворуч — "новий" герб Бухареста; праворуч — "старий". Джерело: Digi24

День святого Димитрія Мироточця припадає на 26 жовтня. Помилку помітили через те, що на нинішньому гербі Бухареста святий зображений у римському одязі.

"Святий Димитрій Новий, покровитель Бухареста, є частиною ідентичності румунської столиці, яка має глибоке історичне та духовне значення. Історичне та духовне значення покровителя Бухареста визнала православна церква відтоді, як його святі мощі привезли до Валахії 13 липня 1774 року", — йдеться в проекті рішення міськради столиці Румунії.

Нагадаємо, у грудні міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець розповів, що Україна та Румунія вирішили багаторічну міждержавну суперечку. Вона пов’язана з облаштуванням глибоководного суднового ходу "Дунай — Чорне море". Він зазначив, що суперечка стосувалася зобов’язань України за Конвенцією про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті. Міністр наголосив, що її вдалося остаточно залагодити на полях дев’ятої наради сторін Конвенції Еспо в Женеві.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.01.2024 17:37