Фото: glavnoe.in.ua

Петиція про переспрямування коштів з телемарафону на ЗСУ зібрала підписи: що відомо

Петиція щодо перенаправлення на потреби Збройних сил України коштів, виділених на телемарафон, набрала необхідні 25 тисяч голосів. Тепер Кабінет міністрів зобов'язаний її розглянути.

Відповідний документ опублікований на сайті уряду.

Петицію №41/005936-24еп на сайті Кабміну зареєстрували 17 січня. Станом на 31 березня вона зібрала понад 29 тисяч підписів.  

Ініціатори петиції закликають Кабмін внести відповідні зміни до держбюджету на поточний рік, щоб переспрямувати кошти, призначені для телемарафонів, на фінансування безпілотників та пікапів для ЗСУ. На думку авторів петиції, телемарафон та створення контенту для Freedom є "надзвичайно дорогими для державного бюджету". 

"За 2022 та 2023 роки на них було витрачено 2,13 мільярда гривень. За цю суму можна було б купити 21 515 квадрокоптерів DJI Mavic 3 або 4000 пікапів в доброму стані. На 2024 рік на фінансування телемарафонів вже заклали майже 2 мільярди гривень", — йдеться у петиції. 

До того ж ініціатори документа зауважили, що "телемарафони є часто маніпулятивними джерелами інформації, які не відображають реальну ситуацію в країні та світі" та "є засобом політичної боротьби".

"Ми вважаємо, що телемарафони Єдині новини та Freedom є шкідливими для національної безпеки, демократії та економіки України. Ми вимагаємо припинити трансляцію телемарафонів та перерозподілити виділені на них кошти на потреби оборони країни", — наголошується в петиції.

Водночас видання "Наші гроші" заявило, що цього року українські платники податків заплатять за трансляцію Єдиного телемарафону ще пів мільярда гривень. 

"Державне підприємство "Мультимедійна платформа іномовлення України" у березні уклало угоди з телеканалами, що входять до марафонів "Єдині новини #UAразом" та Freeдом, на виготовлення контенту протягом 2024 року ще на суму 568 мільйона гривень", — йдеться у повідомленні.

Загалом же під час повномасштабного вторгнення "МПІУ" і телеканал "Рада" вже заплатили виробникам контенту для марафонів 1,21 мільярда гривень. 

Журналісти зауважили, що найбільший контракт на 2024 рік вартістю 190 мільйонів гривень узяло ТОВ "Ми — Україна". Відтак, ціна години контенту для "Єдині новини #UAразом" становить 196 тисяч гривень.

Крім того, ТОВ "СЛМ Новини" Віктора Пінчука отримало цьогоріч два замовлення на суму майже 190 мільйонів гривень, а група Ігоря Коломойського взяла 187 мільйонів гривень. Зокрема, ТОВ "Телерадіокомпанія "Студія 1+1" дали 139 мільйонів гривень на "Єдині новини #UAразом" по 155 тисяч гривень за годину, а Іноземне підприємство "1+1 Продакшн" отримало 48 мільйонів гривень на Freeдом по 92 тисячі гривень за годину.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українські телеканали розглядають можливість зміни формату загальнонаціонального марафону "Єдині новини"

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.03.2024 09:31