Фото: lavra.ua

Під контроль держави повернули ще два корпуси Києво-Печерської лаври

Комісія Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" 12 вересня повернула 63-й та 64-й корпуси на території Нижньої лаври у державне користування.

Про це передає прес-служба Міністерства культури та інформаційної політики. Раніше там розташовувалася Київська духовна академія та семінарія УПЦ МП. Вони звільнили приміщення заповідника. 

Як розповів в.о. директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко, наразі вже 13 об'єктів із близько 40 повноцінних споруд, якими користувався монастир, повернули під контроль держави.

"У користування УПЦ МП всього було передано 79 об'єктів, серед яких є також і підпірні стінки, замощення, МАФи", — сказав Остапенко.

У Мінкульті наголосили, що 29 березня поточного року Заповідник в односторонньому порядку розірвав договір про безоплатне користування майном зі Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (Чоловічий монастир).

Нагадаємо, що після розірвання договору представники монастиря ще довгий час не хотіли покидати територію Лаври. Мінкульт направив туди комісію для інвентаризації, але віряни та ченці всіляко перешкоджали їхній роботі.

Пізніше, 5 липня, доступ до Нижньої лаври обмежили для відвідувачів. 9 серпня суд визнав законним розірвання договору щодо безоплатного користування приміщеннями Нижньої Лаври, що уклали монастир УПЦ МП та заповідник Києво-Печерська лавра.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.09.2023 00:43