Фото: Вікіпедія

Підбитий російський корабель мав брати участь в окупації Одещини, — речник ЗСУ

Російські загарбники планували залучити великий десантний корабель "Оленегорський горняк" для висадження десанту на одеському узбережжі. Окупанти мали намір втілити у життя масштабну операцію у Чорному морі.

Таку заяву під час брифінгу зробив речник Військово-Морських Сил України ЗСУ Дмитро Плетенчук. За його словами, після обстрілів кримських мостів та інциденту у Новоросійську з кораблем "Оленегорський горняк", в акваторії сталося кілька відмінностей. Військовий також наголосив, що Російська Федерація зменшила кількість кораблів та ракетоносіїв безпосередньо у Чорному морі.

"Це дуже важливо, бо вони використовують ці морські платформи, в першу чергу, для обстрілів нашого узбережжя", — заявив речник. 

За його даними, також збільшена активність прикордонної служби РФ в районі Керч-Єнікальської протоки. Військовий нагадав, що Керченська протока є морською зоною України, і лише Україна може видавати будь-які попередження в цій ділянці моря.

РФ планувала висадити десант на Одещині

Внаслідок інциденту з великим десантним кораблем "Оленегорський горняк" у Новоросійську противник припинив використовувати судна такого типу у якості паромів. Плетенчук наголошує: історія "Оленегорського горняка" є показовою. Порт приписки у нього Північний флот ВМС РФ, це — одна із шести таких одиниць, яка була заведена до повномасштабного вторгнення в акваторію Чорного моря для того, щоб провести десантну операцію на українському узбережжі. 

"Але цей корабель не знайшов іншої роботи крім тієї, щоб перевозити цивільне населення через Керч-Єнікальську протоку. А зараз він в тому стані, в якому є, і така доля очікує весь Чорноморський флот. Взагалі ми бачимо тенденцію до повторення історії, яка, як відомо, ходить по колу. Можна згадати Кримську війну та її результати для Російської імперії", — додав Плетенчук.

Речник також зауважив, що наразі інформація про те, що вказаний корабель потонув, ще уточнюється.

"Надходила інформація, що його намагаються відбуксувати до доку для ремонту... Наразі можемо спостерігати процес боротьби за живучість. Звісно, цю одиницю росіяни намагатимуться врятувати", — розповів речник ВМС ЗСУ.

Нагадаємо, вночі у російському місті Новоросійськ 4 серпня прогриміли вибухи. Очевидці розповіли, що з катера вівся вогонь по надводному безпілотнику. Зазначається, що дрон спалахнув, після чого стався сильний вибух. Водночас міністерство оборони Росії офіційно підтвердило інформацію про атаку морських дронів на Новоросійськ у ніч проти п'ятниці. У відомстві заявили, що вночі російську військово-морську базу спробували атакувати два українські безекіпажні катери.

Згодом у ЗМІ з'явилася інформація про те, що Служба безпеки України провела спецоперацію в бухті Новоросійська. В результаті операції пошкоджено надводний великий десантний корабель "Оленегорский горняк".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.08.2023 16:06