Скріншот

Підрив Каховської ГЕС: влада шокувала сумою збитків водним ресурсам

За попередніми підрахунками Міндовкілля та Держекоінспекції, внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції збитки водним ресурсам завдано на два мільярди гривень.

Про це повідомила міністр економіки України Юлія Свириденко.

"Зараз Україні потрібна якомога швидша допомога у мінімізації та ліквідації наслідків підриву в інтересах усього людства. Перш за все йдеться про демонтування та будівництво з нуля цілого комплексу нової ГЕС. За попередніми підрахунками Міндовкілля та Держекоінспекції збитки водним ресурсам завдано на два мільярди гривень. Сума тільки збільшуватиметься", — наголосила Свириденко.

Наразі вже створено штаб із ліквідації наслідків підриву Росією Каховської ГЕС під головуванням Міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка. Уряд виділив 120 мільйонів гривень Держагентству водних ресурсів для сталого забезпечення жителів Миколаєва питною водою та 845 мільйонів гривень для забезпечення питною водою жителів Херсонської, Запорізької, Миколаївської та Дніпропетровської областей.

Також виділено 1,5 мільярда гривень для будівництва нових магістральних водогонів. Це потрібно, аби забезпечити Кривий Ріг, Нікополь та Марганець питною водою. Області забезпечені спеціалізованою технікою для підвозу води і системами доочистки.

"Росія вкотре довела всьому світу, що вона терористична держава, адже підрив Каховської ГЕС притягне за собою екологічні, економічні наслідки, велику загрозу для радіаційної та харчової безпеки. Ціна будівництва нової ГЕС може коштувати близько мільярда доларів, оскільки йдеться не тільки про встановлення нових гідроагрегатів, а про відновлення цілісності величезної греблі. Лише на відновлення дамби піде щонайменше п’ять років і кумулятивний ефект гуманітарних та екологічних наслідків підриву буде лише наростати", — додала Свириденко.

У Мінекономіки зазначають, що знищення дамби Каховської ГЕС, організоване російськими окупантами, можна назвати однією з найбільших техногенних катастроф у Європі за останні десятиліття. В результаті чергового злочину РФ можуть бути підтоплені 80 населених пунктів, знищено частину флори та фауни Херсонщини, кілька мільйонів людей можуть залишитися без питної води, під загрозою продовольча безпека та інші катастрофічні наслідки.

Нагадаємо, за ніч у Херсоні вода піднялася на п'ять-шість метрів. Багато вулиць в Херсоні вже перекрито, до деяких місць вже неможливо під’їхати. За даними голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, станом на ранок на правому березі області затоплено 1852 будинки. Він також попередив місцевих жителів, що вода ще прибуватиме, а тому загроза підтоплень не минула.

Крім того, після підриву Каховської ГЕС жителям затоплених районів Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей заборонили виловлювати та їсти рибу. Фахівці попереджають про загрозу захворювання на ботулізм.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.06.2023 11:58