Фото: соцмережі

Підтоплення на Херсонщині: в ОВА заявили про критичну ситуацію на лівому березі

Станом на ранок 8 червня середній рівень підтоплення на Херсонщині становить 5,61 метра. Під водою 600 квадратних кілометрів області, з них 32% — правобережжя та 68% — лівий берег. 

Про це повідомив глава Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Він нагадав, що для евакуації потрібно звернутися за допомогою до Херсонської ОВА. Людям допомагають в тому ж числі з облаштуванням на новому місці. Щоправда, він зазначив, що бажання виїжджати в інші області у більшості врятованих немає. 

"Попри шалену небезпеку та постійні російські обстріли, триває евакуація з зони підтоплення. Станом на 06:00 небезпечні території покинули 1 999 людей, найбільше врятували з мікрорайону Карабан — 1496 осіб. Зранку проїхався по тимчасових пунктах допомоги. Загалом люди втомлені, але забезпечені та нагодовані. Лівий берег — ситуація надзвичайно важка. Люди потерпають не тільки від великої води, але й від російського терору та небажання окупантів допомогти", — заявив Прокудін. 

Ситуація на Херсонщині: що відомо

Багато вулиць в Херсоні вже перекрито, до деяких місць вже неможливо під’їхати. За даними голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, вода ще прибуватиме, а тому загроза підтоплень не минула.

Люди чекають на рятувальників і волонтерів на дахах будинків та автівок. Місцеві жителі зізнаються, що не очікували того, що вода почне підступати настільки швидко. 

Нині евакуація людей триває. Влада забезпечує усіх питною водою та ухвалює рішення для тих населених пунктів, які живилися з водосховища.

Українська розвідка вважає, що російські терористи довго готувалися до підриву Каховської гідроелектростанції. Причетність Москви до теракту беззаперечно доводить ціла низка публічної інформації. 

Також ми писали, що до підриву Каховської ГЕС можуть бути причетні військовослужбовці 1-го батальйону 205-ї мотострілецької бригади з міста Будьонівськ Ставропольського краю Росії. Нині вони під виглядом цивільних намагаються "евакуюватися" на правий берег Дніпра Херсонщини.

Нагадаємо, станом на середу, 7 червня, відомо про трьох загиблих людей від повені у тимчасово окупованих Олешках. Кількість жертв може збільшитись. Мешканцям російські військові не дозволяють самостійно евакуюватися із міста. Населений пункт вже затоплено на 90%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 08.06.2023 09:20