Скріншот з відео

Зеленський розповів про катастрофічну ситуацію на окупованій Херсонщині (відео)

Президент Володимир Зеленський під час вечірнього відеозвернення розповів про катастрофічну ситуацію на Херсонщині через підтоплення. Глава держави також закликав притягнути окупантів до відповідальності.

Текст звернення з'явився на сайті президента.

За словами президента, 7 червня приділив максимум уваги наслідкам російського теракту на Каховській ГЕС. Внаслідок теракту затоплені десятки населених пунктів на підконтрольній нам території та тисячі будинків.

"Триває евакуація. Причому під обстрілами! Російська артилерія продовжує бити, не зважаючи ні на що. Просто нелюди", — сказав глава держави.

Зеленський наголосив, що станом на цей час на території Херсонської та Миколаївської областей врятовано понад дві тисячі людей. 

"І я дякую всім, хто залучений до цієї роботи, усім, хто допомагає! Наше завдання — по максимуму захистити життя й допомогти людям", — додав він.

Зеленський наголосив, що абсолютно катастрофічна ситуація на окупованій частині Херсонщини. Окупанти просто кинули людей у цих страшних умовах.

"Без порятунку, без води, просто на дахах будинків у затоплених громадах. І це ще один свідомий злочин Росії: після того, як держава-терорист спричинила катастрофу, вона ще й максимізує шкоду від неї", — сказав президент.

Він заявив, що зараз потрібна чітка та швидка реакція світу на те, що відбувається. 

"Навіть неможливо встановити достеменно, скільки людей на тимчасово окупованій території Херсонщини можуть загинути без порятунку, без питної води, без їжі, без медичної допомоги. Наші військові та спецслужби настільки, наскільки це можливо, попри обстріли рятують людей", — додав глава держави.

За словами Зеленського, багато лідерів світу, керівників держав, урядів, міждержавних об’єднань висловили свою підтримку Україні та чітке засудження російського злочину екоциду. Він подякував їм за цю принциповість.

"Разом маємо й притягти до відповідальності окупантів. Вони понад рік контролювали й дамбу, і всю ГЕС. Російські пропагандисти серйозно й відкрито обговорювали саме такий сценарій рукотворної катастрофи, який вони й здійснили. Ще минулої осені ми попереджали світ про мінування Росією обʼєктів Каховської ГЕС", — запевнив президент

Зеленський додав, що Україна закликала й до відправлення міжнародної спостережної місії на Каховку, до розмінування агрегатів та всіх споруд станції. 

"На жаль, світової уваги тоді не вистачило, щоб усе це забезпечити. Зараз маємо сконцентрувати увагу світу для ліквідації наслідків чергової катастрофи з вини Росії, маємо не допустити подальшої руйнівної активності окупантів", — додав президент.

Евакуація людей з Херсонщини: що відомо

За ніч 7 червня у Херсоні вода піднялася на п'ять-шість метрів. Багато вулиць в Херсоні вже перекрито, до деяких місць вже неможливо під’їхати. За даними голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, станом на ранок на правому березі області затоплено 1852 будинки. Він також попередив місцевих жителів, що вода ще прибуватиме, а тому загроза підтоплень не минула.

Люди із мікрорайону Корабел уночі чекали на рятувальників і волонтерів на дахах будинків та автівок. Місцеві жителі зізнаються, що не очікували того, що вода почне підступати настільки швидко. 

Нині евакуація людей триває. Влада забезпечує усіх питною водою та ухвалює рішення для тих населених пунктів, які живилися з водосховища.

Українська розвідка вважає, що російські терористи довго готувалися до підриву Каховської гідроелектростанції. Причетність Москви до теракту беззаперечно доводить ціла низка публічної інформації. 

Також ми писали, що до підриву Каховської ГЕС можуть бути причетні військовослужбовці 1-го батальйону 205-ї мотострілецької бригади з міста Будьонівськ Ставропольського краю Росії. Нині вони під виглядом цивільних намагаються "евакуюватися" на правий берег Дніпра Херсонщини.

Станом на середу, 7 червня, відомо про трьох загиблих людей від повені у тимчасово окупованих Олешках. Кількість жертв може збільшитись.

Нагадаємо, секретар РНБО Олексій Данілов повідомляв, що руйнування гідроелектростанції жодним чином не вплине на звільнення України. Посадовець вважає, що підрив росіянами Каховської ГЕС — це "принципово новий етап російської агресії". Своїм вчинком Росія показала, що увесь час брехала про свої цілі війни в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Політика, 07.06.2023 23:45