Фото: tvoemisto.tv

Підтримка єдиної ПЦУ зростає: скільки українців вважають себе православними

В Україні 70% громадян ідентифікують себе як православні християни, з них — 56% належать до Православної церкви України.

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Так, у всіх регіонах більшість українців вважають себе православними й зараховують себе до ПЦУ (50% — на Заході, 63% — у Центрі, 55% — на Півдні і 50% — на Сході).

Водночас частка тих громадян, які належать до УПЦ МП, залишається на рівні 6%. Крім того, на Заході, в Центрі та на Півдні 3-4% зараховують себе до протестантів або інших християнських церков. На Сході цей показник становить 11%.

Також є різниця за часткою атеїстів. Відносно найменше їх на Заході (7%) і Сході (11%). Трохи більше — у Центрі (15%) і на Півдні (14%). 

Ставлення українців до створення єдиної Православної церкви

Більшість українців (61%) підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна Православна церква. Не підтримують — 16%, а для ще 20% це питання є байдужим.

Серед можливих варіантів об’єднання найбільшою підтримкою користується підхід, коли ієрархи та прості священники УПЦ МП приєднуються до ПЦУ і стають її частиною. Всього 71% респондентів визначилися зі своєю думкою з цього питання. Серед них більшість (78%) підтримали загалом такий підхід.

Більшість респондентів вважають, що таке приєднання можливе лише для ієрархів та простих священників УПЦ МП, які не заплямували себе зв’язками з Росією. Цей варіант підтримують 47% серед усіх респондентів та 66% серед тих, хто визначився з думкою з цього питання.

Інфографіка: КМІС

Нагадаємо, раніше TrueUA публікував список свят, які припадають на жовтень 2024 року. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.10.2024 15:33