Фото: legalaid.gov.ua

Підвищення тарифів на світло: у Міненерго спрогнозували, як може змінитися вартість

В Україні можуть зрости тарифи на електроенергію, адже країні потрібні ресурси на наступний опалювальний сезон. Перегляд цін на світло в аналогічний період 2023 року дозволив пройти зиму без відключень.

Таку заяву зробив заступник міністра енергетики Микола Колісник в ефірі телемарафону.

"Шляхом зміни тарифу у 2023 році нам вдалося пройти минулий опалювальний сезон. Аналогічно на сьогодні здійснюються розрахунки. Остаточної суми немає. Ми розуміємо, що рішення буде збалансовано між можливостями населення, між доступністю і тими коштами, які необхідні для ремонтної кампанії та можливостями надання електричної енергії побутовим та промисловим споживачам", — пояснив посадовець.

Відомо, що у червні 2023 року Кабмін затвердив підвищення тарифу на електроенергію до 2,64 гривні за кВт-год для індивідуальних побутових споживачів. До цього вартість світла становила 1,44 гривні за кВт-год. Відповідно, якщо проводити розрахунки за аналогію з минулим роком, випливає, що тариф на електроенергію можуть збільшитись приблизно в 1,5-2 рази.

Своєю чергою перший заступник голови парламентського комітету з питань енергетики Олексій Кучеренко минулого тижня заявив, що У Кабінеті міністрів розглядають можливість підвищення тарифів на електроенергію для населення з 2,64 до 3,5-4 грн/кВт-год. Це питання ще буде обговорюватись в українському уряді.

Тарифи на електроенергію станом на травень

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду 26 квітня заявив, що до 31 травня 2024 року залишається незмінною вартість електроенергії. Отже, ціна на світло для населення становитиме 2 гривні 64 копійки за кіловат.

"Залишаємо цю ціну без змін. Положення про покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії буде продовжено до 31 травня", — заявив прем'єр.

Нагадаємо, за словами міністра енергетики Германа Галущенка, українцям варто готуватися до складної зими, адже через російські атаки енергосистема вже втратила близько восьми ГВт потужності. Також незначні труднощі можуть бути і влітку, але ситуацію досить важко спрогнозувати.

Додамо, 8 травня Кабінет міністрів утворив Штаб з підготовки до наступного опалювального сезону. В ньому координуватимуть роботи з подолання наслідків енергетичного терору з боку окупантів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.05.2024 21:37