Фото: соцмережі

План "Едельвейс", реакція Кремля і масова істерика: що відбувається у Бєлгородській області РФ

На території Бєлгородської області легіон "Свобода Росії" та "Російський добровольчий корпус" проводять операцію для створення "смуги безпеки" для захисту цивільних українців від "режиму Путіна". До цього залучені виключно громадяни Росії.

Про це в коментарі "Суспільному" сказав речник ГУР Андрій Юсов.

За його словами, наразі управління розвідки не коментуватиме безпосередньо плани цієї операції, але "завданням і результатом має стати підвищення безпеки й захист українського мирного населення від терористичних атак та обстрілів з боку терористичних угруповань".

"Представники "РДК" і легіону "Свобода Росії" наголошують на тому, що їх заходи не становлять загрози для цивільного населення, мирних громадян і метою є відсування терористичних угруповань від кордону і звільнення території від режиму Путіна", — зауважив представник ГУР.

Реакція Кремля

Речник президента Росії Дмитро Пєсков вже заявив, що на територію РФ вторглася українська ДРГ. 

"Ми чудово розуміємо мету таких диверсій — відвернути увагу від бахмутського спрямування, мінімізувати політичний ефект від втрати українською стороною Артемівська (Бахмута, — ред.)", — сказав він.

За словами Пєскова, Міноборони, ФСБ та Прикордонна служба доповіли Володимиру Путіну про проникнення диверсантів у Грайворонський округ.

"Ведеться робота щодо їх видавлювання з російської території та знищення цієї диверсійної групи. Сил і коштів на місці достатньо", — додав речник Путіна.

РосЗМІ повідомляють, що в Бєлгородській області запровадили план "Едельвейс". Оголошено загальний збір працівників у всіх відділах поліції регіону.

Що відбувається в Бєлгородській області? 

Бійці Російського добровольчого корпусу (РДК), які воюють в Україні проти путінської армії, 22 травня знову проникли на територію РФ. Вони показали кадри із прикордонних сіл у Росії. Добровольці заявили, що на території Росії вони виконують бойові завдання. На кадрах видно, що бійці були в селах Чуровичі Брянської області, Любимівка й Безлюдівка Бєлгородської області.

О 13:54 добровольці заявили про "звільнення" населеного пункту Козинка, а о 15:24 — про "звільнення" села Гора-Поділ.

Реакція росіян

Росіяни влаштували істерику в соціальних мережах. Вони скаржаться, що їм дуже страшно й тепер навіть вдома вони не почуваються безпечно. У місцевих Telegram-каналах публікують відео масового виїзду місцевих жителів із Бєлгородської області.

Нагадаємо, від дев'ятої години ранку в Бєлгородській області Росії чутно вибухи. На кордоні нібито триває потужний бій із застосуванням танків та безпілотників. Користувачі соцмереж опублікували відео, на якому, як стверджується, танки заїжджають на територію Росії на КПП "Грайворон". Місцеві ЗМІ повідомляють про запеклі бої з "ДРГ" на кордоні. У мережі також з’явилася інформація про нібито знищення прикордонного пункту у Бєлгородській області. Повідомляється про "десятки поранених та вбитих".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.05.2023 16:33