Фото: скріншот

Побиття військового у московській церкві на Хмельниччині: нові подробиці скандалу

Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин заявив, що міська рада розірве з УПЦ МП усі договори на користування комунальною землею після інциденту із побиттям військовослужбовця ЗСУ.

Про це Симчишин повідомив у Telegram.

За його словами, після того, як військового побили у храмі, УПЦ МП повинна бути забороненою в Україні як структура, яка перебуває під впливом Росії. Він закликав священників, у яких є проукраїнська позиція, покинути цю церкву. 

"На позачерговій сесії ми припинимо користування усіма земельними ділянками на території громади. Ініціюємо також рішення обласної та районної рад. Ті, хто бив військового мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Патрульні, які склали протокол на військового мають бути звільнені", — вважає мер Хмельницького.

Тим часом за даними "Суспільного", поблизу Свято-Покровського кафедрального собору, у якому священники відлупцювали українського бійця, зібралися близько 500 людей. Місцеві жителі обурені та вимагають пояснень від священників. 

Зазначається, що люди скандують: "Геть московського попа", "Слава Україні", співають гімн, а парафіяни співають церковних пісень. Також до собору приїхали і військові. Наразі за правопорядком поблизу храму стежать поліцейські.

Деталі від правоохоронців

Речниця патрульної поліції в Хмельницькій області Вікторія Тимощук розповіла, що інцидент стався о 10:20 годині у Свято-Покровському Кафедральному соборі УПЦ МП. За її словами, під час богослужіння 26-річний чоловік нібито розпочав конфлікт зі священником. 

"Чоловік під час проведення молитовної літургії скинув зі столу на підлогу книгу "Євангелія", вчинив словесний конфлікт відносно священника, який читав молитовну літургію. Свідки цієї події викликали працівників поліції. Зараз ухвалюється рішення про притягнення громадянина до адміністративної відповідальності за ст. 173 КУпАП (Дрібне хуліганство)", — зазначили у патрульній поліції. 

В управлінні Нацполіції області повідомили виданню, що також за фактом побиття військовослужбовця, зафіксованим на відео, слідчі відкрили кримінальне провадження щодо священника за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України — "Хуліганство". 

Яка відповідь УПЦ МП

В Українській православній церкві МП також відреагували на подію. На їхньому сайті вказано, що переодягнений у військового провокатор здійснив розбій у Хмельницькому кафедральному соборі.

"У Хмельницькому після закликів місцевого депутата Бурлика Віктора, чоловік, переодягнений у військову форму, влаштував провокацію просто під час Божественної літургії у кафедральному соборі УПЦ", — йдеться у повідомленні.

Представники УПЦ МП пояснюють, що військовий напав на священнослужителя Покровського кафедрального собору, зірвав Богослужіння, облив та пошкодив Священне Євангеліє у присутності понад 100 парафіян. На місце події викликали патрульних та повідомили Службу безпеки України.

"Дії молодика, який одягнув військову форму, хоча і не має жодного відношення до військовослужбовців (так він особисто повідомив працівникам поліції) провокаційні, принижують форму українського військового і прямо працюють на російську агресію, дестабілізуючи військовий стан в Україні та розколюючи український народ", – повідомили у прес-службі єпархії.

Нагадаємо, 2 квітня священники Московської церкви побили українського військовослужбовця у Хмельницькому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 02.04.2023 17:38