Фото: tvc.ru

Події на лівобережжі Херсонщини змусили Путіна змінити командування угрупування "Дніпро", — ISW

Цілком ймовірно, що у військовому командуванні Російської Федерації пройшли певні зміни. Командувач повітряно-десантними військами генерал-полковник Михайло Теплинський змінив генерал-полковника Олега Макаревича на посаді командувача російського угрупування військ "Дніпро", що діє на Херсонському напрямку. 

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Міністерство оборони Росії на цей час не оголосило і не підтвердило повідомлення про звільнення Макаревича і навряд чи зробить це, враховуючи його схильність регулярно приховувати гучні зміни військового командування. Один російський блогер заявив, що президент Росії Володимир Путін звільнив Макаревича під час свого недавнього візиту до штабу Південного військового округу у Ростові-на-Дону 19 жовтня. Блогер також заявив, що Теплинський фактично понижений з посади заступника командувача театром бойових дій, хоча незрозуміло, чи він продовжує обіймати цю посаду. 

Пов'язаний із Кремлем військкор заявив, що чутки про звільнення Макаревича виникли минулого тижня і що його усунення "давно назріло" через те, що він не вирішував військову ситуацію на Херсонському напрямі. Мілблогер додав, що заступник начальника генерального штабу Росії генерал-полковник Олексій Кім фактично командує всім об'єднаним угрупуванням російських військ в Україні. Своєю чергою ISW не може незалежно перевірити ці твердження.

Мапа ISW

Плацдарм на лівобережжі Дніпра

Повідомлення про звільнення Макаревича вказує на те, що Кремль або російське військове командування можуть бути досить стурбовані та скептично налаштовані щодо його здатності відбити нещодавні масштабніші, ніж зазвичай, українські наземні операції на сході (лівобережжі) Херсонської області. Пов'язаний із Кремлем військкор заявив, що невеликий український "плацдарм" у Кринках (селище на східному березі Херсонської області), ймовірно, спричинив усунення Макаревича. Інші російські військкори повторили аналогічні теорії, заявивши, що недбалість Макаревича і відсутність ініціативи командування сприяли повторним висадкам українських десантів на східному березі Херсонської области. Один блогер заявив, що українські "плацдарми" на східному березі Херсонської області створюють небезпечний прецедент, і що російські війська під командуванням Макаревича не змогли адекватно протистояти українським загрозам і відповісти на них.

Нагадаємо, раніше аналітики Інституту вивчення війни повідомляли, що українська диверсійно-розвідувальна група, ймовірно, висадилася поблизу селища Підстепне на Херсонщині та взяла під контроль ділянку дороги, що сполучає населені пункти: Пойма, Козачі Лагері та Кринки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.10.2023 05:34