Фото: Радіо Свобода

"Погрожували сину зґвалтуванням, а трупи викидали на смітник": мешканка Херсона розповіла про 280 днів катувань у російському полоні

Жителька Херсону Ольга Черняк провела в російському полоні 280 днів. Окупанти били її струмом, а також катували сина та погрожували йому зґвалтуванням. 

Про це українка розповіла на міжнародній конференції ОБСЄ з людського виміру. Деталі зібрав кореспондент проекту Радіо Свобода "Новини Приазовʼя".

За словами жінки, російські військові ввірвалися до їхньої квартири у серпні 2022 року. Після обшуку всю родину, разом із 19-річним сином повезли в усім вже відомий ізолятор тимчасового тримання на вулиці Теплоенергетиків у Херсоні. Саме там під час окупації тримали та катували викрадених та затриманих українців.

"До чоловіка застосовували електрошокер", — згадує жінка.

Ольга Черняк зазначає, що вона також зазнала жорстоких тортур. Її били електричним струмом і ногами, намагаючись поцілити в голову та шию. Але найжахливішими тортурами було те, що жінку змусили слухати, як катують її сина. Російські окупанти били хлопця струмом і погрожували йому зґвалтуванням. Він кричав від болю. 

"До цього у мене було трохи сивини, може відсотків десять, а після того я стала майже вся сива", — рохзповідає херсонка.

"Будуть знущатися, поки жива"

Сина Ольги відпустили через 15 днів, трохи згодом звільнили й чоловіка. А жінку продовжували допитувати, вибиваючи зізнання, що вона була коригувальницею ЗСУ. Жінка розповіла, що їй погрожували вивезти в ДНР, де "будуть знущатися щодня, поки вона жива".

Під час чергових тортур струмом, в українки онімів увесь лівий бік тіла, а у камері вона втратила свідомість. У неї стався серцевий напад.

"Мене врятував мануальний терапевт, на ім'я Михайло з Генічеська, який теж сидів в цій тюрмі", — розповіла жінка. 

"Викидали трупи в смітник"

За словами простраждалої катували не тільки її, а й інших жінок, яких привозили на вулицю Теплоенергетиків. Під час розповіді на конференції ОБСЄ з людського виміру, вона згадала, що в один день до них в камеру привели українку, яка раніше працювала в Національній поліції. Все її тіло було синього кольору від кількості гематом — настільки сильними були побої.

"Багато хто не витримував тортур і помирав", — стверджує Черняк.

Вона додає, що тіла деяких херсонців викидали просто в сміттєві баки, що стояли у дворі, деяких замотували в чорні пакети й вивозили в невідомому напрямку. Зокрема в російській катівні вона чула і про іншу практику, коли загиблим стріляли в голову, щоб не було можливо їх упізнати, а потім тіла викидали у Дніпро.

Ці воєнні злочини російських окупантів і практика поводження із тілами закатованих частково знаходить підтвердження і у матеріалах західних журналістів, які розпитували місцевих жителів. Ті теж стверджували, що неодноразово бачили, як тіла закатованих викидали, як сміття.

Нагадаємо, приблизно 25 тисяч мирних жителів України можуть перебувати в полоні Російської Федерації. До того ж цей список збільшується практично щодня.

Додамо, раніше Міністерство внутрішніх справ запустило гарячу лінію для родичів полонених, безвісти зниклих й загиблих українських військових. Під час дзвінка можна: надати інформацію про своїх рідних, отримати психологічну допомогу, отримати роз’яснення щодо прав, які мають рідні військовополонених, зниклих безвісти й загиблих військових.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 16.10.2023 17:20