Єнс Столтенберг. Джерело: Офіс президента України

"Поки що консенсусу немає": Столтенберг висловився щодо зобов'язань НАТО фінансово допомагати Україні

Країни-члени Північноатлантичного альянсу наразі не змогли дійти консенсусу щодо взяття на себе зобов'язань стосовно щорічної фінансової допомоги Україні.

Про це стало відомо з прес-конференції генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, пише "РБК-Україна".

"Поки що консенсусу немає з цього приводу. Але ми працюємо і багато членів НАТО нас підтримують", — наголосив посадовець.

Столтенберг зазначив, що наразі Києву потрібні не лише короткочасні зобов'язання, а й довгострокові, адже це має бути чітким сигналом Москві.

"Нам потрібні не короткострокові зобов'язання. Це теж потрібно, але довгострокові зобов'язання дадуть нам більше передбачуваності та буде сигналом Росії", — додав він.

Раніше, а саме 8 червня, генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг вирішив відмовитись від планів щодо створення п'ятирічного фонду військової допомоги Україні. Свою думку він змінив після того, як зіткнувся з опозицією з боку членів НАТО.

Нова пропозиція, яку можуть підтримати міністри оборони країн-членів Альянсу, коли вони зустрінуться в Брюсселі наступного тижня, передбачає зобов'язання витрачати щонайменше 40 мільярдів євро на рік на летальну і нелетальну допомогу для Києва. За інформацією осіб, знайомих із ситуацією, це відповідатиме середньорічним внескам з початку вторгнення РФ у 2022 році.

Нагадаємо, 13 червня Столтенберг заявляв, що країни-члени Північноатлантичного альянсу планують запровадити жорсткіші заходи проти російських шпигунів. Це відповідь НАТО на російську кампанію, яка місить в собі акти диверсій та кібератаки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.06.2024 16:25