Єнс Столтенберг. Джерело: Офіс президента України

Столтенберг про удари по Росії з F-16: "Україна має право на самозахист"

Україна має право завдавати ударів по російській території з літаків F-16, адже це самооборона, яка не є ескалацією. Наразі союзники працюють над тренуваннями українського технічного персоналу та пілотів американських винищувачів. 

Про це перед засіданням міністрів оборони, яке відбувається у Брюсселі, повідомив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг.

Посадовець позитивно оцінив рішення партнерів стосовно дозволу Україні завдавати ударів по російській території західною зброєю. Генсек НАТО також закликав союзників послабити обмеження, які стосуються цього дозволу.

"Україна має право на самозахист, і право на самозахист включає також завдання ударів по законних військових цілях на території російського агресора", — наголосив він.

За його словами, самозахист не є ескалацією і закріплений у Статуті ООН. Посадовець закликав країни-члени НАТО допомогти Україні відстояти право на самооборону. Столтенберг також додав, що наразі союзники працюють над тренуванням українських пілотів та технічного персоналу на F-16. Проте він не назвав термінів закінчення навчання.

Нагадаємо, 12 червня Столтенберг заявив, що під час саміту НАТО у Вашингтоні, який пройде 9-11 липня, лідери країн Альянсу обговорюватимуть допомогу Україні. Ключовою темою стане координація постачань озброєння для Сил оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.06.2024 12:53