Загиблі в Грозі. Джерело: МВС

Поліція ідентифікувала всіх 59 загиблих у селі Гроза: їхні життя забрав рашистський теракт "Іскандером"

Криміналісти поліції ідентифікували всіх загиблих внаслідок ракетного удару по кафе на Харківщині. 59 людей убили росіяни прямим влучанням "Іскандера" в селі Гроза. Там загинули цілими родинами декількох поколінь.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

"Всі жертви — місцеві мешканці. Пенсіонери, медики, фермери, вчителі, підприємці. Всі — цивільні. Загинули цілими родинами у декілька поколінь", — зазначив він.

За його словами, 19 осіб ідентифікували за допомогою мобільних ДНК-лабораторій. шість діб криміналісти поліції цілодобово відбирали зразки у родичів, виводили профілі та шукали збіги фрагментів.

"Одного із загиблих — 60-річного чоловіка — криміналісти встановили за 20 частинами тіла. Ще двох осіб вдалося ідентифікувати за допомогою особистих речей, вилучених із помешкань загиблих, оскільки в них не було родичів прямої лінії для порівняння ДНК-профілів", — розповів подробиці Ігор Клименко.

Він наголосив, що слідчі та криміналісти поліції Харківщини провели колосальну та безпрецедентну роботу. Їм у ній допомогли сучасні мобільні ДНК-лабораторії. Без них на процес ідентифікації такої кількості тіл і фрагментів пішло би близько року.

"Нам важливо було встановити ім’я кожного загиблого, зберегти пам'ять про них і зафіксувати всіх жертв російського удару. Пам'ятаємо. Не пробачимо", — підсумував Ігор Клименко.

Загиблі в Грозі

Джерело: МВС

Нагадаємо, що Служба безпеки України 11 жовтня викрила двох зрадників, які корегували російський ракетний удар на село Гроза у Харківській області. Ними виявились два брати, які перейшли на бік загарбників. Навідниками стали двоє колишніх місцевих мешканців — 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон.

Як готувалась ракетна атака на Грозу

Вже напередодні звільнення регіону обидва зрадники разом із родинами втекли до РФ, де продовжили працювати на користь країни-агресора. За вказівками російських окупантів вони дистанційно розпочали формувати власну мережу інформаторів на підконтрольній Україні території.

Під виглядом дружніх розмов та листувань у месенджері зрадники випитували у людей відомості про дислокацію Сил оборони та масові заходи на території регіону. Від початку жовтня цього року обидва фігуранти почали збирати інформацію про заплановане перепоховання загиблого українського захисника у селі Гроза. При цьому вони розуміли, що внаслідок ворожої атаки обов'язково загинуть мирні мешканці — їх знайомі з села Гроза, в тому числі й ті, хто надавав їм інформацію.

Дізнавшись точну адресу та час проведення мирного заходу, Володимир Мамон передав ці дані російським окупантам. Отримані відомості рашисти використали для здійснення прицільного удару по українському селу із застосуванням оперативно-тактичного ракетного комплексу "Іскандер М".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.10.2023 14:20