Фото: Facebook Олексія Буряченка

Політолог закликав не маніпулювати справою щодо оборони Півдня і дочекатися результатів розслідування

Розслідування Державного бюро розслідувань кримінальної справи щодо організації оборони Півдня окремі особи використовують як привід для політичних маніпуляцій. Суспільство очікує чесних відповідей, і правоохоронці мають їх надати.

Про це у колонці для Сomments.ua написав Олексій Буряченко, політолог, виконавчий директор Міжнародної асоціації малих громад.

Звинувачення журналіста Юрія Бутусова на адресу президента Володимира Зеленського у несвоєчасному розгортанні сил тероборони на Півдні він назвав "абсолютно маніпулятивним розхитуванням човна".

Олексій Буряченко заявив, що закон України "Про основи національного спротиву" чітко регулює повноваження та послідовність дій військово-політичного керівництва під час воєнних загроз. Відповідно до нього, безпосереднє керівництво ТрО здійснюється на всій території України головнокомандувачем ЗСУ через командувача Сил територіальної оборони ЗСУ.

Експерт закликав дочекатися результатів розслідування, а не "натягувати чергову "сову на глобус" і звинувачувати усіх підряд". Відповіді на всі питання мають надати правоохоронці — обґрунтовані та публічні.

"Суспільство вимагає перш за все правди, а не політичних маніпуляцій пов’язаних зі зміною політичної кон’юнктури! Хтось так сильно намагається зіштовхнути зараз лобами Зеленського та Залужного напередодні такої тяжкої зими... навіщо?" — написав Олексій Буряченко.

Інформацію про нібито намір притягнути до відповідальності двох генералів він назвав такою, що не відповідає дійсності. Адже ДБР раніше офіційно повідомляло, що у цій справі допитувалася величезна кількість людей від генералів, до урядовців.

Олексій Буряченко також закликав українців не піддаватися провокаціям, "не вірити байкам" і перевіряти інформацію у першоджерелах та законах України.

"Гризня з постійними пошуками винних і маніпуляцією свідомістю взагалі нікому не принесе користі. Зараз не час, почуйте мене! Зараз потрібно показувати нашим друзям та ворогам єдність та принциповість, а не сеанси взаємного голковколювання", — наголосив експерт.

Нагадаємо, Державне бюро розслідувань веде слідство у справі щодо обставин, які сприяли швидкому захопленню Росією частини півдня України. Справу про неналежну оборону Херсонської області, яка призвела до швидкої окупації її частини, ДБР відкрило 11 квітня 2022 року. 

У справі фігурує смерть екс-глави Херсонської обласної військової адміністрації Геннадія Лагути. Слідчі, як повідомляється у ЗМІ, допитали понад 50 осіб, серед яких високопоставлені генерали та представники командування ЗСУ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.12.2023 09:59