Фото: ілюстративне Джерело: varta1.com.ua

Польські фермери намагалися заблокувати залізницю на кордоні з Україною

У неділю, 18 лютого, польські фермери намагалися обмежити рух на залізничній станції "Дорогуськ". Проте правоохоронці завадили протестувальникам це зробити.

Про це повідомила Державна митна служба України.

"З 15:30 по 17:30 на залізничній станції "Дорогуськ" протестувальники намагались блокувати залізничні колії, втім поліція Республіки Польща цьому завадила", — йдеться у повідомленні.

За даними митників, наразі рух поїздів відбувається у штатному режимі. Натомість, згідно з інформацією ДМСУ, польські фермери заблокували рух вантажівок в обох напрямках на пункті пропуску "Дорогуськ".

"Всупереч обіцянкам мітингувальників пропускати швидкопсувні, небезпечні чи гуманітарні вантажі, з того часу кордон не перетнув жоден ваговоз", — наголосили митники.

Пропуск рейсових автобусів здійснюється у звичному порядку, без черг. До того ж анонсована напередодні участь фермерів інших європейських країн у польській акції протесту не була підтверджена.

Нагадаємо, на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ" 11 лютого польські фермери висипали зерно з декількох українських вантажівок. Зокрема, учасники блокади зрізали пломби з вантажівок за допомогою болгарки.

Згодом посольство України в Польщі звернулося до поліції через інцидент із розсипаним зерном у польському Дорогуську, який трапився 11 лютого. За словами посла України у Польщі Василя Зварича, "такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації".

Своєю чергою міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський перепросив в України за інцидент з розсипаним зерном, що стався у неділю, 11 лютого.

За даними Центру протидії дезінформації, акцію із висипанням на дорогу українського зерна організував Рафал Маклер — один із натхненників протестів, власник логістичної компанії та лідер люблінського осередку маргінальної партії "Конфедерація". Ця політсила, за висновком ЦПД, виступає за вихід Польщі з Європейського Союзу, критикує розміщення військ НАТО в країні та агітує за покращення стосунків з Російською Федерацією.

Вже 15 лютого глава українського уряду Денис Шмигаль провів розмову з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском. Ключова тема — ситуація на кордоні та ризики, пов'язані з цим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.02.2024 22:38