Фото: nta.ua

Польські перевізники домовилися з урядом і призупиняють протест на кордоні: деталі

Польські далекобійники, які з листопада 2023 року заблокували деякі прикордонні переходи з Україною, призупинять свої протести до 1 березня після підписання угоди з урядом. Протест призупинять у середу, 17 січня, з 13:00 за київським часом.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву Томаша Борковського з Комітету захисту польських перевізників і працедавців транспорту.

"Це не кінець, але протест буде призупинено… Ми домовилися про певні умови, ми дамо уряду час попрацювати, оскільки це новий уряд",  сказав Борковський.

Зазначається, що польські водії вимагали відновлення Європейським Союзом системи, згідно з якою українським компаніям потрібні брати дозволи для роботи в блоці, а також європейським далекобійникам, які в'їжджають до України. Польські перевізники також хочуть, щоб порожні вантажівки з ЄС були виключені із системи електронної черги в Україні.

"Ми підписали угоду. Результатом угоди стане припинення протестів на автомобільних прикордонних переходах у трьох містах: Корчова, Гребенне, Дорогуськ", заявив міністр інфраструктури Даріуш Клімчак.

Як зазначається в релізі на сайті Мінінфраструктури Польщі, сторони уклали взаємні домовленості для створення умов із продовження діяльності, спрямованої на розв'язання проблем польської транспортної галузі та відновлення балансу на міжнародному ринку автомобільних перевезень між Польщею та Україною.

Зазначається, що угода містить сім пунктів, серед яких, зокрема: законодавча робота, спрямована на зміну національного законодавства, пропозиції щодо внесення змін до угоди ЄС-Україна, моніторинг виконання досягнутих домовленостей між польською та українською сторонами, зокрема, щодо поліпшення прикордонного оформлення порожніх транспортних засобів з України, посилення системи контролю польських служб із виявлення несанкціонованого транспорту, що не підпадає під дію угоди ЄС-Україна.

Едіта Озигала, один із лідерів протесту далекобійників у Дорогуську, заявила, що акція протесту може бути відновлена будь-якої миті, якщо погоджені умови не будуть виконані повною мірою.

"Якщо ефект виявиться незадовільним, ми повернемося", сказала вона.

Нагадаємо, румунські фермери та перевізники продовжать протести й блокування вантажівок через пункт пропуску "Сірет". Таке рішення вони ухвалили після безрезультатних переговорів із Міністерством фінансів своєї країни, які тривали близько чотирьох годин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Події, 16.01.2024 15:39