Фото: Дональд Туск / скріншот з відео

Польща може відкрити один з пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю: заява Туска

Глава польського уряду Дональд Туск не виключає відкриття одного з прикордонних переходів з Білоруссю. Йдеться про пункт у Бобровниках, який разом з іншими був закритий у зв'язку з міграційним тиском режиму самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє RMF24, яке цитує Дональда Туска під час відкритої зустрічі в Білостоці 24 травня. За словами Туска, це нібито розблокує важливу частину польського малого та середнього бізнесу, який пов'язаний з прямою торгівлею між поляками та білорусами.

"Я відразу обумовлю, я не прийму цього рішення, якщо військове і прикордонне командування матиме однозначно негативну думку, що це може мати масовий негативний вплив на нашу безпеку", — йдеться у заяві польського прем'єра.

Туск також зазначив, що це рішення може бути прийняте протягом кількох днів та підкреслив, що він максимально далекий від жестів у бік білоруського режиму. При цьому, за словами політика, можливе відкриття кордону не варто трактувати у такий спосіб.

Цікаво, що ініціативу відкриття прикордонного переходу з Білоруссю підняли, зокрема, підприємці, пов'язані з угодою "Єдиний Схід". Вони наголошували, що закриття кордону означає дедалі складнішу ситуацію для їхніх компаній. Бізнес вимагав подальшої компенсації та програми допомоги.

"Перед зустріччю з воєводою я обговорив, як допомогти підприємцям, які втратили від закриття кордону", — заявив Дональд Туск.

Ситуація на кордоні Польщі та Білорусі

Між двома сусідніми державами існує дев'ять прикордонних переходів різного типу (автомобільні, залізничні, пішохідні, велосипедні та річкові). На цю мить лише один пункт перетину відкрито для пасажирських перевезень: Тересполь — Брест.

Вантажні перевезення проходять через сусідній перехід Корощин (Кукурики) — Козловичі.

Раніше прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що його країна починає роботу над зміцненням всього східного кордону.

Нагадаємо, раніше Туск заявляв, що країни Європейського Союзу повинні значно підвищити витрати на оборону для захисту власних зовнішніх кордонів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Світ, 25.05.2024 09:59