Михайло Фоменко. Джерело: УАФ

Помер колишній футболіст і головний тренер збірної України Фоменко

У віці 75 років після тривалої боротьби з онкологічним захворюванням помер колишній головний тренер збірної України з футболу Михайло Фоменко. Він вихованець сумського футболу, свого часу він успішно виступав за київське "Динамо", а в часи Незалежності працював наставником "синьо-жовтих".

Інформацію про смерть Михайла Фоменка підтвердили в Асоціації футболу Сумської області.

Фоменко — вихованець сумської футбольної школи "Спартак", у складі цього клубу він розпочав професійну кар'єру. Пізніше виступав за "Зорю" (1970-1971) та "Динамо" (1972-1978). У складі киян тричі ставав чемпіоном СРСР, двічі вигравав Кубок СРСР, також здобував Кубок володарів кубків та Суперкубок УЄФА.

З 1972 до 1976 року Фоменко грав за збірну СРСР з футболу. У її складі став віце-чемпіоном Європи 1972 року та бронзовим призером Олімпіади-1976.

Тренерську кар’єру Михайло Фоменко розпочав 1979 року. Очолював низку українських та іноземних клубів, зокрема, київське "Динамо", харківський "Металіст", чернігівську "Десну", київський ЦСКА. 1993 року привів "Динамо" до першого в історії клубу чемпіонства України. Того ж року виграв з киянами Кубок України.

Наприкінці 2012 року Фоменко очолив збірну України з футболу. Вивів національну команду на чемпіонат Європи 2016 року, однак подав у відставку після невдалого виступу на турнірі, де "синьо-жовті" посіли останнє місце у групі після трьох поразок.

Михайло Фоменко — заслужений тренер України та Грузії. Заслужений працівник фізичної культури і спорту України. Почесний громадянин міста Суми.

"З Михайлом Івановичем пішла ціла епоха українського і світового футболу", — зазначили в Асоціації футболу Сумської області.

Нагадаємо, що 7 січня цього року помер легендарний німецький футболіст Франц Бекенбауер. Він пішов із життя у віці 78 років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 29.04.2024 10:37