Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Поміщалася у мамині долоні: у Львові виходили дівчинку, яка важила лише 600 грамів (фото)

У Львові медики виходили передчасно народжену дитину, яка з'явилася на світ на 24 тижні вагітності. Дівчинка важила лише 600 грамів. 

Про це повідомили в прес-службі Першого медичного об'єднання Львова.

"Настільки крихітна, що поміщалася в мамині долоні! Дівчинку, яка народилася на 24-му тижні вагітності вагою лише 600 грамів виходила команда неонатологів Дитячої лікарня святого Миколая Першого медоб’єднання Львова", — йдеться у повідомленні.

Медикам знадобилося сім місяців для того, щоб дитина змогла з мамою поїхати додому. Дівчинку назвали Софійкою. Вона є третьою дитиною у сім'ї.

Родина Данчівських, у яких народилася передчасно народжена дівчинка, мешкає неподалік Львова. Попередні дві вагітності у 32-річної жінки Андріани проходили без ускладнень. Проте, коли мама носила під серцем уже третю донечку, у неї почались кровотечі. Була загроза втратити дитину. Лікарі намагалися зберегти вагітність, але все було даремно. На 24 тижні вагітності у жінки сталося відшарування плаценти та єдиним шансом на порятунок і крихітки, і мами був — терміновий кесарів розтин. Його виконали у пологовому відділенні Першого медичного об'єднання Львова.

"Поспішайка" — так називають передчасно народжених діток. Софійка з’явилася на світ вагою всього 600 грамів, дуже незрілою. Рятувати маля взялася команда відділення інтенсивної терапії новонароджених. Перші тижні життя Софійки були справді боротьбою, адже дівчинка мала незрілі легені і вже в першу добу життя потребувала трьох доз сурфактанту — спеціального препарату, який вводять в легені таких діток, щоб допомогти дихати", — розповіли у медзакладі.

Перші п'ять місяців життя Софійка перебувала у кювезі, який замінив їй мамин животик. Також через раннє народження виникло чимало супутніх ускладнень. Зокрема у дівчинки була пневмонія та бронхолегенева дисплазія, що часто буває у екстремально незрілих немовлят.

"Тому дівчинка понад 100 днів не могла дихати самостійно — їй допомагав апарат штучної вентиляції легень, а згодом і CPAP — пристрій, що під тиском подає безперервний потік повітря. Самостійно їсти дівчинка теж довго не могла. Тому тривалий час Софійка отримувала харчування через зонд, допоки не навчилася їсти самостійно", — поінформували лікарі.

Коли новонародженій дівчинці виповнилося вже п'ять місяців, загроза її життю минула. Софійка підросла, змужніла і її нарешті змогли перевести з реанімації у відділення патології новонароджених та почали потрохи готувати до повернення додому. Після семи місяців перебування у лікарні дитину виписали. Вага дівчинки на момент виписки становила чотири кілограми 330 грамів. 

"Ще деякий час немовля дихатиме за допомогою кисневого концентратора, але і це мине", — додали в медзакладі.

600 грамова дівчинка народжена у Львові

Усі фото: Перше медичне об'єднання Львова

Нагадаємо, у травні у Львівській області 40-річна багатодітна матір Галина Цибак народила одинадцяту дитину. Відтепер у її родині росте вісім дівчаток і три хлопчики. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 10.06.2024 17:28