Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Україна та Росія збережуть транзит газу попри бої в Курській області, — Bloomberg

Україна та Росія планують продовжувати постачання трубопровідного газу до Європи, попри те, що поблизу основного транскордонного транзитного пункту "Суджа" продовжуються бойові дії.

Як повідомляє Bloomberg, посилаючись на власні джерела, обидві сторони мають фінансовий стимул підтримувати потік палива.

"Найбільша атака України на російську територію підштовхнула європейські ціни на газ до найвищого рівня цього року через побоювання, що постачання будуть перервані", — йдеться у повідомленні.

Водночас для України транзит російського газу забезпечує значні кошти для її економіки. Йдеться про суму близько мільярда доларів у 2021 році, тоді як Європа залишається одним із найбільших клієнтів Москви для трубопровідного газу. Україна хоче, щоб її вважали надійним партнером Європи, сподіваючись, що трейдери будуть більше використовувати її величезні газові сховища. Проте будь-яке випадкове пошкодження важливої інфраструктури на газозабірній станції у Суджі може призупинити постачання газу.

Зокрема, російська компанія "Газпром" не відповіла на запити від Bloomberg про коментарі. У Міністерстві енергетики України від коментарів теж відмовились.

"Ми маємо намір продовжувати надавати послуги з транспортування газу в рамках угоди", — наголосили у "Нафтогаз України", маючи на увазі договір щодо транзитування газу, який закінчується цього року в грудні.

Варто наголосити, що наразі в Європі від постачання газу з РФ залежать такі країни, як Молдова, Словаччина та Австрія. Так, "Газпром" продовжує надсилати газ до газозабірної станції "Суджа" зі стабільними добовими потоками в діапазоні від 37 мільйонів ​​кубометрів до майже 40 мільйонів кубометрів газу. За даними видання, постачання російського газу через територію України залишається в межах норми.

Нагадаємо, у липні голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов повідомляв, що НАК "Нафтогаз України" перебуває в пошуку альтернативних рішень для підтримки роботи української газотранспортної системи. Компанія не продовжуватиме угоду щодо транзиту російського газу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.08.2024 10:08