Фото: Presidency | South Africa

Попри ордер на арешт: ПАР розглядає питання особистої участі Путіна в саміті БРІКС

Президент Південної Африки Сиріл Рамафоса заявив, що влада країни обговорює участь російського диктатора Володимира Путіна в саміті БРІКС у серпні. І це попри те, що ПАР зобов'язана арештувати його за ордером Міжнародного кримінального суду.

Про це він сказав на прес-конференції в Києві після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

"Це питання ще обговорює і розглядає наш уряд. Ми постійно обговорюємо це питання, і я вже наголосив у Південній Африці та на інших платформах, що мені доведеться приймати рішення й оголошувати про те, як відбудеться цей саміт БРІКС", — заявив президент ПАР.

Рамафоса також відзначив, що під час візиту до росії матиме двосторонню зустріч із Путіним для того, щоб обговорити саміт БРІКС.

Саміт БРІКС

БРІКС — неформальне об'єднання, до складу якого входять Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південно-Африканська Республіка.

Саміт БРІКС запланований на 22-24 серпня. ПАР при цьому ратифікувала Римський статут, а оскільки Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна у справі про незаконну депортацію українських дітей, керівництву країни постійно ставлять запитання, чи готові вони виконати вимоги ордера й заарештувати Путіна. Але поки Південна Африка не висловлювала готовності зробити це.

Нагадаємо, 16 червня до Києва прибув президент ПАР Сиріл Рамафоса, а також лідери інших африканських країн: Макі Салл (Сенегал), Хакаінде Хічілема (Замбія), Азалі Ассумані (Союз Коморських Островів).

Під час візиту Сиріл Рамафоса назвав десять основних складових "мирної ініціативи" країн Африканського Союзу щодо українсько-російської війни. Україну та Росію закликали вирішити проблему війни дипломатичним шляхом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.06.2023 07:59