Петро Порошенко. Фото: Сайт "Європейської Солідарності"

Порошенко заявив, що його знову не випустили за кордон: у парламенті прокоментували

П'ятий президент України та лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко повідомив, що йому знову не дозволили виїхати за кордон. Цього разу він планував відвідати Мюнхенську безпекову конференцію, яка пройде з 16 по 18 лютого.

У заяві, оприлюдненій на офіційній сторінці "Європейської Солідарності" у Facebook, вказується, що недопуск на конференцію Порошенку пояснили тим, що отримали інформацію від керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова про нібито загрозу смертельної небезпеки для чинного нардепа: "Одразу після перетину польського кордону, а особливо у Мюнхені".

Сам п'ятий президент наголосив, що у нього нібито була запланована низка зустрічей, зокрема у польському Сеймі, а також з шістьома президентами та прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу. Порошенко назвав ситуацію "дипломатичним провалом".

"Йдеться про Україну, а не про поїздки депутатів. Влада прийняла рішення, що вона блокує нашу участь як опозиції", — сказав він.

Що кажуть у парламенті

У прес-службі Верховної Ради відреагували на заяви представників фракції "Європейська Солідарність" й назвали їх "маніпулятивними". Там наголосили, що до парламентської делегації, яка братиме участь у конференції, від "Європейської Солідарності" входить народний депутат Олексій Гончаренко, а підтверджень щодо запланованих зустрічей Порошенка з керівництвом ЄС та іншими посадовцями у парламенті нібито не мають.

Водночас у "Європейській Солідарності" після цього заявили, що відповідна інформація є "брехливою".

"Всі відповідні документи з відрядження були подані нами завчасно і підписані усіма структурами, застопорилося на Корнієнку і Стефанчуку. Так велів Офіс (президента, — ред.)", — написали у фракції.

У розвідці поки що не коментували ситуацію.

Попередні спроби Порошенка виїхати за кордон

Як відомо, Порошенко не вперше зіткнувся із неможливістю виїхати за кордон. У травні 2023 року прикордонники також не випускали його за кордон, однак він все ж з третьої спроби виїхав. Підставою відмови у виїзді прикордонники називали "проблему з підтвердженням дійсності дозвільного документа" — не зчитувався QR-код.

На початку грудня минулого року він заявив, що на прикордонному пункті його не випустили у відрядження до Польщі та Сполучених Штатів. Тоді він назвав це "антиукраїнською диверсією".

За словами Олексія Гончаренка, розпорядження голови парламенту Руслана Стефанчука на відрядження Петра Порошенка скасував віце-спікер Олександр Корнієнко.

Водночас у Службі безпеки України поінформували, що рішення стосовно виїзду п'ятого президента за кордон було ухвалено тому, що Росія планувала використати зустріч Порошенка з прем’єр-міністром Віктором Орбаном у своїх ІПСО проти України.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо Петра Порошенка, у якій політика підозрюють у державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.02.2024 04:34