Краєвид з одного з готелів у Хорватії, який належить українці. Джерело: Luxe

Постачальниця продуктів для Міноборони стала власницею престижних готелів у Хорватії: розслідування

Постачальниця харчових продуктів для Міноборони України Тетяна Глиняна стала власницею чотирьох готелів у курортному Спліті (Хорватія). Вона також очолює одну з найбільших бізнес-груп, що постачають продукти харчування Збройним силам України з грудня 1995 року.

Про це йдеться у розслідуванні NV Бізнес.

Наприкінці 2023 року співрозмовник журналістів, знайомий із роботою готельного бізнесу в Спліті, розповів, що принаймні три готелі в центрі цього курортного хорватського міста отримали нову власницю з України.

"Вона сиділа в холі й активно роздавала вказівки місцевому персоналу українською мовою. Кажуть, що у неї десь біля Білої Церкви є м’ясопереробний завод", — розповів на умовах анонімності співрозмовник видання, який став свідком однієї з таких нарад. Побачивши фотографію Глиняної, він підтвердив, що це вона.

За даними бізнес-реєстру Хорватії вдалось встановити, що з осені 2023 року Глиняна стала бенефіціаром компаній "Zen Adria d.o.o.", "Pigment d.o.o.", "Mimoza d.o.o.". А у ще одній фірмі "Nazarii d.o.o." вона стала засновницею у 2016 році (у 2022 році на деякий час її власником ставала її донька Ірина Кут. Місце реєстрації "Nazarii d.o.o." у Брелі, скоріше за все, є місцем реєстрації особисто Тетяни Глиняної. Саме ця адреса вказана в одному з хорватських реєстрів).

Ці компанії володіють такими готелями у Спліті:

  • бутік-готель Mirari має 18 кімнат, ресторан і басейн на даху;
  • готель Ora категорії має 24 номери, ресторан та конгрес-центр на 50 осіб;
  • бутік-готель Luxe категорії має 30 номерів, ресторан, СПА-центр та конференц-кімнату на 8 осіб;
  • готель Posh категорії має 6 апартаментів, басейн на даху, СПА-центр.

Згідно з інформацією, що розміщена на сайтах агенцій нерухомості у Спліті, готелі з подібною локацією, що мають 18 і більше номерів коштують від 2,5-3 мільйони євро. Тобто для купівлі чотирьох готелів у центрі Спліту потрібно було витратити понад 10 мільйонів євро.

Співпраця з Міноборони

Тетяна Глиняна з Білої Церкви очолює одну з найбільших бізнес-груп, що постачають продукти харчування Збройним силам України з грудня 1995 року.

Вона була засновницею у компаніях з так званої "білоцерківської групи", що у різний час були чи є постачальниками харчів. За інформацією видання "Наші гроші", ціни харчів "Гранд консалту" в актуальних контрактах з Міноборони дуже завищені. Наприклад, в контракті, що діяв у другому півріччі 2023 року, звичайна гречка коштувала 66 гривень за кілограм. А в контракті на перші три місяці 2024 року гречка коштує 50 гривень за кілограм. За даними Держстату, роздрібні ціни на гречку у цей період постійно були у півтора-два рази меншими.

Також 2015 року Тетяна Глиняна фігурувала у справі про хабар полковнику Нацгвардії за сприяння перемозі у тендері по консервах за 10% від суми контракту.

Нагадаємо, що в грудні Вищий антикорупційний суд ухвалив вирок колишньому керівнику закупівельного департаменту Міноборони Костянтину Ступаку. Він отримав п'ять років умовно за махінації з організацією харчування Збройних сил України 2021 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.01.2024 19:17