Фото: росЗМІ

"Повідомлення були зроблені своєчасно": у Кремлі оприлюднили власну версію катастрофи Іл-76

Кремль нібито "своєчасно попереджав" українську владу про перевезення військовополонених літаком Іл-76. Росіяни закликають орієнтуватися саме на їхню інформацію.

Таку заяву зробив речник російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков, пишуть росЗМІ.

"Тут я пропоную все-таки орієнтуватися на повідомлення, які були з нашого боку. Саме наші представники говорили, що такі повідомлення були зроблені своєчасно", — сказав речник Путіна.

Що відомо про падіння літака Іл-76 у РФ

У середу, 24 січня, в Росії впав військовий літак Іл-76. Авіакатастрофа сталася у Бєлгородській області Російської Федерації. Точної причини авіатрощі у Росії поки не розкривають.

Водночас російські пропагандисти почали вигадувати свої "версії". У міноборони РФ заявили, що літак упав, але нібито "на борту перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шість членів екіпажу та троє осіб, які супроводжували.

Своєю чергою омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що список військовополонених, які нібито перебували на борту військового літака Іл-76, який розбився у Бєлгородській області 24 січня, містить "неточності".

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що обставини катастрофи ще встановлюються, але українська сторона на Раді безпеки ООН "могла б розповісти, як усе це сталося". 

25 січня стало відомо, що Рада Безпеки ООН проведе екстрене засідання на запит Росії через катастрофу військово-транспортного літака Іл-76. Раніше Франція, яка нині головує у Радбезі ООН, відмовила Росії у цьому запиті.

Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі прокоментував авіатрощу та наголосив, що Сполучені Штати Америки наразі не можуть підтвердити, чи перебували українські військовополонені на борту літака Іл-76. Кірбі зауважив, що Білий дім намагається отримати більше інформації щодо інциденту з Іл-76.

Нагадаємо, аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зробили висновок, що Росія прагне викликати сумніви Заходу щодо продовження військової допомоги та невдоволення в Україні, тому всіма пропагандистськими методами використовує катастрофу літака Іл-76 в Бєлгородській області.

Наразі ГУР перевіряє інформацію OSINT-аналітиків щодо того, що літак Іл-76 з бортовим номером RA-78830 летів до Росії через Єгипет, Саудівську Аравію та Іран. На думку аналітиків, в районі Сирії російський літак зник з радарів, а потім з'явився в районі Бєлгорода. Звідти він здійснив свій останній зліт. Наголошується нібито Іл-76 прямував у бік центральної частини РФ і буцімто віз зброю для окупантів зі Сходу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.01.2024 10:44