Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Позиційні бої тривають: ISW розповів, де тисне ворог

На Сході та Півдні тривають активні позиційні бої. Війська країни-агресорки намагаються просунутися на декількох напрямках та штурмують позиції Збройних сил України.

Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War).

Донеччина

За даними аналітиків, російські окупанти днями незначно просунулися на північний захід від Бахмута на тлі позиційних боїв у цьому районі 22 лютого.

"Геолокаційні кадри, опубліковані 9 і 21 лютого, показують, що російські війська незначно просунулися на південний схід і південь від Богданівки (на північний захід від Бахмута)", — йдеться у повідомленні.

Позиційні бої тривали:

  • на північний схід від Бахмута біля Виїмки; 
  • на північний захід від Бахмута біля Богданівки; 
  • на південний захід від Бахмута поблизу Кліщіївки та Андріївки; 
  • на південь від Бахмута біля Майорського, Нью-Йорка, Торецька та Південного.

Також у ISW наголошують, що війська країни-агресорки просунулися на захід від Авдіївки. Зокрема, геолокаційні кадри, опубліковані 22 лютого, показують, що російські війська просунулися в полі на захід від Авдіївського коксохімічного заводу на півночі Авдіївки.

"Російські "військкори" стверджували, що російська перша "Слов’янська" окрема мотострілецька бригада (1-й ВК ДНР) захопила Сєверне, а інші російські війська захопили приблизно 40% Первомайського (на південний захід від Авдіївки), хоча ISW не бачив візуального підтвердження цього", — наголосили аналітики.

Зазначається, що позиційні бої тривали на північний захід і захід від Авдіївки в районі Степового, Бердичів, Орлівки, Ласточкиного; на південний захід від Авдіївки біля Сєверного, Первомайського та Невельського.

Луганщина

Фахівці Інститут зауважили, що протягом минулої доби позиційні бої тривали на рубежі Куп'янськ — Сватове — Кремінна, однак підтверджених змін лінії фронту на цій ділянці не було. До того ж бойові дії відбувалися на північний схід від Куп'янська в районі Синьківки; на південний схід від Куп'янська біля Табаївки, Берестового, Крохмального; на захід від Кремінної біля Тернів і Ямполівки; і на південь від Кремінної в Білогорівці.

Південь

Аналітики повідомили, що російські "військкори" запевняли, що війська РФ нібито просунулися в західній частині Запорізької області 22 лютого. 

"Відомий кремлівський "військкор" стверджував, що російські війська просунулися на один кілометр поблизу Роботиного і що російські війська відкинули українські війська з кількох позицій поблизу Вербового (на схід від Роботиного). Інший російський "військкор" стверджував, що 21 лютого російські війська просунулися більше ніж на два кілометри поблизу Роботиного", — зауважили в ISW.

Позиційні бої тривають на південь від Золотої Ниви (на південний схід від Великої Новосілки) та біля Новозлатополя (на південний захід від Великої Новосілки).

До того ж, за словами експертів Інституту, 22 лютого на східному (лівобережному) березі Херсонської області, зокрема під Кринками, тривали позиційні бої. Речниця Південного оперативного командування ЗСУ Наталія Гуменюк заявляла, що війська РФ відступили з невизначених позицій поблизу Кринок після українського штурму в цьому районі.

Нагадаємо, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов у розмові з журналістами The Wall Street Journa заявив, що наразі ситуація на фронті залишається складною для обох сторін. Але в України є шанс піти у контрнаступ у 2025 році, якщо впродовж цього року підтримка партнерів буде на достатньому рівні, а Збройні сили продовжать тримати оборону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.02.2024 07:57