Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Російські війська на фронті використовують радянську теорію глибокого бою, — ISW

Війська країни-агресорки використовують на полі бою радянську теорію глибокого бою. У такий спосіб рашисти намагаються прорвати українську оборону.

Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War).

Зазначається, що український військовий оглядач Костянтин Машовець повідомив, що окупанти намагаються застосувати "радянську теорію глибокого бою" для оперативного планування, щоб швидко прорвати українську оборону, проте їм не вдається зробити це.

Як зазначають аналітики, теорія глибокого бою — це продукт радянського оперативного мистецтва, розроблений у 1920-х і 1930-х роках. Він був створений для відновлення маневру на полі бою після Першої світової війни, шляхом ведення ворога на кількох фронтах і в глибині на тактичному та оперативному рівнях. 

Теорія глибокого бою також передбачає, що успішне оперативне планування охоплює послідовні плани операцій, щоб запобігти відновленню цілісних оборонних позицій противника після проникнення.

Ключові оперативні принципи теорії глибокого бою залишаються актуальними в сучасній війні, і російські військові могли б відновити маневр на полі бою і подолати українську оборону, якби вони змогли успішно планувати і здійснювати оперативно обґрунтовані дії.

Водночас Машовець заявив, що російське військове командування не в змозі впровадити певні технологічні інновації в оперативне планування, в тому числі дистанційне встановлення мін, широкомасштабні операції з використанням безпілотних літальних апаратів, командування і керування і зв'язок із застосуванням сучасних технологій. 

До того ж, на думку аналітиків, українські сили також могли б використати глибоку теорію бою, щоб "відновити маневр на полі бою на свою користь, якби західні партнери належним чином забезпечили їх ресурсами".

Нагадаємо, за даними Сил оборони Півдня, російські окупанти 12 лютого знову штурмували позиції українських військових на лівому березі Дніпра в Херсонській області. Проте спроби ворога були невдалими, рашисти зазнали втрат та відійшли.

Додамо, раніше американський Інститут вивчення війни повідомляв, що Збройні сили України продовжують вести позиційні бої із російськими загарбниками та мають просування на декількох напрямках фронту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.02.2024 07:58