Фото: Генштаб ЗСУ

Позиційні бої тривають на кількох напрямках: в ISW оцінили ситуацію на фронті

Збройні сили України ведуть позиційні бої одразу на декількох напрямках. Зокрема, бойові дії тривають на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському та Запорізькому відтинках фронту.

Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War).

За даними аналітиків, війська країни-агресорки ведуть наступ у районі Куп'янська. Відео з геолокацією, опубліковане 24 грудня, за даними ISW, вказує, що російські війська дещо просунулися на південний захід від Первомайського (на північний схід від Куп'янська).

До того ж позиційні бої тривали на Куп'янському напрямку на північний схід від Петропавлівки, біля Синьківки, Стельмахівки (на північний захід від Сватового) та Новоселівського (на південний захід від Кремінної), на північний захід від Сватового), а також у напрямку Лимана в районі Григорівки (на південний захід від Кремінної), Торського, Серебрянського лісництва, Діброви та Білогорівки (на південь від Кремінної).

Водночас російські окупанти 25 грудня намагалися атакувати ЗСУ поблизу Бахмута Донецької області. Однак противник не просунувся вперед. Позиційні бої відбувалися на північний захід від Бахмута у районі Богданівки; на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки та Андріївки; та на захід від Бахмута в районі Іванівського та автомагістралі Т0504 Хромове — Часів Яр.

Аналітики також зазначили, що російські війська мають просування в північній частині Степового (на північний захід від Авдіївки), на північних околицях Опитного (на південний захід від Авдіївки) та в промисловій зоні на південний схід від Авдіївки. Позиційні бої були у районі Авдіївки; на північний захід від Авдіївки в районі Авдіївського коксохімічного заводу, на схід від Новобахмутівки та в районі Степового та Очеретине; у промисловій зоні; та на південний захід від Авдіївки в районі Первомайського, Невельського та Сєверного.

"Геолокаційні кадри та українські та російські офіційні заяви свідчать про те, що російські війська взяли під контроль більшу частину, якщо не всю Мар’їнку. Повідомляється, що бої тривали на захід і північний захід від Мар’їнки та на південний захід від міста Донецьк поблизу Новомихайлівки та Побєди", — наголосили в ISW.

Зауважимо, 26 грудня головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що міста Мар'їнки Донецької області більше немає. Українські військові продовжують перебувати на його околицях. При цьому він зауважив, що українські сили захищають кожен клаптик своєї землі, однак життя бійців є важливим, тож його бережуть у таких ситуаціях.

Крім того, російські та українські джерела стверджують, що 25 і 26 грудня тривали позиційні бойові дії поблизу Старомайорського (на південь від Великої Новосілки) і на північ від Приютного (на південний захід від Великої Новосілки) на кордоні Донецько-Запорізької області.

У Інституті наголосили, що відео з геолокацією, опубліковане 25 грудня, показує, що російські війська нещодавно просунулися на північний захід від Роботиного. Водночас позиційні бої відбулися на південь Гуляйполя (37 км на північний схід від Оріхова) та біля Роботиного, Вербового, Новопрокопівки та Копані 25 та 26 грудня.

Нагадаємо, за прогнозами західних експертів, прорив на лінії фронту та контрнаступ Збройних сил України 2024 року є малоймовірними. Аналітики стверджують, що інтенсивні бої на лінії фронту триватимуть. Росія зосередиться на консолідації території, яку вона вже захопила, особливо на Сході України. Багато чого для України залежить від США.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.12.2023 07:12