Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Війна стане ще важчою: західні експерти спрогнозували ситуацію на фронті наступного року

Прорив на лінії фронту та контрнаступ Збройних сил України 2024 року є малоймовірними. Однак інтенсивні бої триватимуть, можливість переговорів мізерна.

Про це повідомило американське видання CNBC із посиланням на неназваних експертів.

Вони зазначили, що на контрнаступ ЗСУ 2023 року були великі сподівання, які не виправдалися. 2024 року перспектива прориву малоймовірна.

Аналітики стверджують, що інтенсивні бої на лінії фронту триватимуть. Росія зосередиться на консолідації території, яку вона вже захопила, особливо на Сході України. Багато чого для України залежить від США.

Генерал-лейтенант, колишній заступник командувача Європейського командування ЗС США Стівен Твітті заявив, що війна — це непевна справа.

"Росія може виграти війну, або українці можуть виграти війну. І, якщо ви справді замислитеся над цим, то що досягнули цього року? Дуже мало досягнула Росія, можна сказати те ж саме про українців", — додав він.

Зараз, за його словами, ситуація схожа на глухий кут, не виключено, що все заморозиться. На користь Росії війна може піти, якщо Україна не отримає необхідної допомоги й техніки. Усі погляди зараз зосереджені на США, де скоро пройдуть президентські вибори.

"Якщо вибори в США відбудуться не на користь України, у поєднанні з тим фактом, що ЄС насправді не наближається до плану — його виробництво боєприпасів настільки далеке від того, яким воно мало бути, щоби дати Україні надію вижити та надію на перемогу — це не дуже веселий прогноз на 2024 рік", — заявив аналітик із питань оборони Королівського інституту обʼєднаних служб Сем Кренні-Еванс.

Можливість переговорів аналітики вважають малою, бо президент Росії Володимир Путін не планує зменшувати обертів, а Україна робить ставку на власне виробництво озброєння та мобілізацію. Тож у підсумку експерти з питань оборони вважають, що базовим сценарієм 2024 року стане ситуація, схожа на нинішню. Інтенсивність бойових дій буде високою, але жодна зі сторін не зможе значно просунутися в територіальних здобутках.

Нагадаємо, міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що світу загрожують складні часи — епоха диктаторів і автократії. Саме тому колективний Захід не може допустити поразку України у війні з Росією.

Війна, 26.12.2023 15:50