Фото: Міноборони

Прем'єр Британії у США лобіюватиме призначення Воллеса генсеком НАТО, — The Telegraph

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час поїздки до Вашингтона цього тижня закликатиме президента США Джо Байдена підтримати кандидатуру британського міністра оборони Бена Воллеса на пост генсека НАТО.

Про це повідомило видання The Telegraph.

Зазначається, що британський прем'єр проведе два дні у Вашингтоні та зустрінеться з президентом США в Білому домі. Вони обговорять співпрацю в економіці, торгівлі, науці та технологіях, причому очікується підписання угоди про мільярдні інвестиції у бізнес Британії. Вони також обговорять способи регулювання штучного інтелекту.

У виданні зауважили, що британський прем'єр уже порушував питання можливого призначення Волесса генсеком НАТО на полях зустрічі G7 у Японії.

Водночас у Лондоні побоюються, що Франція і Німеччина об’єднаються, щоб не допустити британця на цю посаду. Ймовірно, країни хочуть підтримати першу жінку-генерального секретаря. Їх фаворитом вважають Метте Фредеріксен, прем’єр-міністерку Данії, яка теж зустрінеться з Байденом.

"Але вона керує країною, яка навіть не витрачає на оборону 2% ВВП, а її збройні сили налічують менше ніж 20 000 військовослужбовців. Я не впевнений, який сигнал це дасть іншим країнам щодо 2-відсоткового показника", — повідомило виданню джерело в британському уряді.

Варто зазначити, що Генсек НАТО Єнс Столтенберг обіймає посаду з 1 жовтня 2014 року. Він мав скласти повноваження ще торік і планував очолити центральний банк у рідній Норвегії. Через напад Росії на Україну термін його повноважень вирішили продовжити до 30 вересня 2023 року.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Британії Бен Воллес заявляв, що Збройні сили України зможуть повернути анексований Росією Крим вже у 2023 році. Це стане можливим завдяки тому, що у РФ закінчиться необхідна зброя.

Крім того, Бен Воллес вважає, що російський диктатор Володимир Путін має усвідомити, що він не зможе перемогти у розв’язаній ним війні, а підтримка України партнерами залишатиметься непохитною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.06.2023 11:21