Петер Пеллегріні. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Президент Словаччини, якого називають проросійським, зробив заяву про чеську ініціативу щодо снарядів для України

Словаччина бере участь у чеській ініціативі із закупівлі снарядів для України. Зокрема, закуплені боєприпаси модернізують на словацьких заводах.

Про це заявив новий президент Словаччини Петер Пеллегріні під час прес-конференції з президентом Чехії Петром Павелом у Празі. Його слова наводить видання Pravda.

Пеллегріні заявив, що Братислава підтримує Київ у тому, про що не дуже часто розповідають, наприклад, у постачанні електроенергії, щоби не допустити колапсу української енергосистеми. Він також підтвердив, що Словаччина бере участь у підтримці чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для України, до якої словаки також долучилися.

"З нашими виробничими потужностями ми зробимо значний внесок в успіх чеської діяльності в сфері боєприпасів. Словаччина збільшила виробництво на своїх заводах, на яких виробляються або відновлюються боєприпаси необхідних калібрів. Значна частина боєприпасів із зібраних завдяки чеській ініціативі з часом буде перероблена або вироблена безпосередньо на словацьких заводах", — підтвердив також Павел.

Пеллегріні вже запланував зустріч з президентом України Володимиром Зеленським. Вона відбудеться або цього тижня в Брюсселі під час засідання Європейської ради, або під час майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні.

Водночас, на думку Павела, Братислава погодиться з планами Північноатлантичного альянсу щодо подальшої підтримки України на саміті НАТО в липні. Однак вона не відправить словацьких солдатів на територію України, навіть якщо це буде лише частина тренувальної місії.

Петр Павел відповів, що деякі політики в Словаччині та Чехії наголошують на необхідності досягнення миру, але менше кажуть про підтримку України. На думку чеського президента, необхідно займатися і тим, й іншим.

"Нинішні пропозиції Росії, якщо це можна так назвати, насправді є вимогою капітуляції України. Вони не є реалістичним вступом до переговорів", — вважає Павел.

До речі, уряд Роберта Фіцо після приходу до влади заявив, що Словаччина не надаватиме військової підтримки Україні та виступає за мирне вирішення конфлікту. При цьому уряд Роберта Фіцо не припинив комерційних постачань зброї Києву й офіційно підтримує відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Нагадаємо, що минулого тижня проросійський уряд Словаччини звинуватив попередників у державній зраді та зловживанні службовим становищем у зв'язку з наданням військової допомоги Україні. Міністерство оборони подало кримінальну скаргу проти попереднього уряду, зокрема проти колишнього міністра оборони Ярослава Надя.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.06.2024 16:56