Колишній міністр оборони Словаччини Ярослав Надь

У Словаччині звинувачують колишній уряд країни у державній зраді через допомогу Україні

Проросійський уряд Словаччини звинуватив попередників у державній зраді та зловживанні службовим становищем у зв'язку з наданням військової допомоги Україні. Міністерство оборони подало кримінальну скаргу проти попереднього уряду, зокрема проти колишнього міністра оборони Ярослава Надя.

Таку інформацію оприлюднило видання Bloomberg. Журналісти наводять заяву теперішніх словацьких урядовців про те, що попередній тимчасовий уряд не мав права ухвалювати настільки фундаментальні рішення, які залишили Словаччину без протиповітряної оборони після того, як вона відправила всі свої 13 літаків МіГ-29 в Україну.

Прем'єр-міністр Роберт Фіцо пообіцяв припинити військову допомогу Києву після повернення до влади минулого року. Попередня адміністрація на чолі з Едуардом Гегером була вірним союзником України у протистоянні російській агресії, але вона не змогла отримати вотум довіри в парламенті та перебувала в режимі тимчасового уряду ще до того, як вирішила відправити військові літаки в Україну.

"Я особисто вважаю, що Ярослав Надь — зрадник, і він не повинен залишитися безкарним", — заявив заступник міністра оборони Ігор Мелічер журналістам у Братиславі сьогодні.

Надь захищав рішення про надання Україні МіГів як "юридично обґрунтоване", оскільки воно базувалося на правовому аналізі та колективному схваленні уряду. Його союзники кажуть, що кримінальне обвинувачення є частиною гібридної війни, що бере свій початок з Росії.

До речі, проросійський політик Петер Пеллегріні став новим президентом Словаччини. Це забезпечило керівній коаліції прем'єр-міністра Роберта Фіцо повний контроль над виконавчою та законодавчою гілками влади.

Нагадаємо, декілька днів тому стало відомо, що новий президент Словаччини Петер Пеллегріні планує найближчим часом приїхати в Україну. Щоправда, точної дати наразі не повідомляють.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.06.2024 20:53