Анджей Дуда. Джерело: Офіс президента України

Президента Польщі Дуду розкритикували за сумніви щодо можливості України повернути Крим

Президент Польщі Анджей Дуда висловив сумніви, що Україна зможе деокупувати Крим. В українському посольстві вже відреагували, нагадавши, що це "наше спільне завдання та зобов'язання перед вільним світом".

Цю ситуацію описали журналісти агенції Reuters.

"Крим — це Україна: вона є і залишиться. Міжнародне право — основи. Тимчасова окупація Росією Криму є воєнним злочином, за який її покарають", — зазначив посол України в Польщі Василь Зварич.

Він наголосив, звертаючись до Дуди та світової спільноти, що деокупація Криму "наше спільне завдання та зобов'язання перед вільним світом".

"Ми зробимо це, без сумніву. Ми віримо та працюємо разом", — додав посол.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що не впевнений, чи Україна зможе деокупувати Крим, але вважає, що вона зможе повернути собі Донецьк і Луганськ.

"Я не знаю, чи поверне Україна Крим, але я вірю, що вона поверне Донецьк та Луганськ", — сказав він.

За його словами, Кримський півострів, який Росія захопила 2014 року, за вісім років до початку повномасштабного вторгнення, "є особливим місцем, у тому числі й з історичних причин".

"Бо насправді, якщо ми подивимося історично, він перебував у руках Росії більшу частину часу", — додав президент Польщі.

У червні минулого року Дуда пропонував країнам, які регулярно закликають Україну до "компромісу" з Росією, відмовитися від власних територій.

"Нехай Україна отримає назад Донецьк, Луганськ і Крим, а хтось нехай віддасть Росії шматок своєї території. Вперед! Я думаю, Росія буде щасливою, якщо отримає якийсь гарний шматок, наприклад, на середземноморському узбережжі", — емоційно зазначав тоді він.

А в серпні 2022 року Дуда анонсував візит до Криму після деокупації цієї території. При цьому польський лідер запропонував Володимиру Зеленському показати йому півострів.

Нагадаємо, в середині січня Анджей Дуда також заявляв, що на тлі російської війни проти України у світі формується "коаліція зла", яка руйнує архітектуру міжнародної безпеки, що будувалася у часи після "холодної війни".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.02.2024 13:31