Анджей Дуда. Джерело: Офіс президента України

Дуда: У світі формується "коаліція зла" на тлі війни Путіна в Україні

Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що на тлі російської війни проти України у світі формується "коаліція зла", яка руйнує  архітектуру міжнародної безпеки, що будувалася у часи після "холодної війни".

Про це політик розповів під час "Українського сніданку" в Давосі, повідомляє видання The Guardian.

"Я абсолютно впевнений, що через 30 років після розпаду Радянського Союзу ми можемо сказати, що зараз ми є свідками відродження російського імперіалізму в його кровожерливій версії. Без жодних сумнівів, Путін вирішив підпалити світ", сказав президент Польщі.

На думку польського лідера, найнебезпечнішим зараз є те, що на тлі війни Росії проти України у світі будується "коаліція зла", яка є відповідальною за руйнування міжнародного порядку.

"Вона ("коаліція зла", ред.) є сприятливою не лише для Путіна, вона готова брати на себе повноваження і ризик руйнування міжнародного порядку. Модель безпеки, яку ми намагалися будувати після "холодної війни" зараз руйнується на наших очах. Основи вільного світу, свобода гідність і демократія, зараз руйнуються і мають багато ворогів", зазначив Дуда.

Президент Польщі нагадав, що Україна бореться не тільки за свій суверенітет, але й захищає європейські демократичні цінності. Він закликав світових лідерів не піддаватися втомі через війну в Україні. Також він зауважив, що перемога Путіна у війні з Україною, дасть чіткий сигнал усьому світу і спонукає прихильників Росії активізувати дії проти західного світу.

"Українці мають самі вирішити своє майбутнє, ніхто інший не може його вирішити. І конфлікт закінчиться лише з повним відступом Москви. Вони агресори, які напали на незалежну та суверенну країну", додав Дуда.

Нагадаємо, днями президент Польщі Анджей Дуда зробив офіційну заяву щодо вступу України до НАТО. За його словами, щоб стати повноцінним членом Північноатлантичного альянсу Україні потрібно завершити війну з Російською Федерацію. Однак розпочати процедуру вступу до військово-політичного блоку можна було б вже зараз.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.01.2024 11:27