Фото: Офіс президента

Президентка Швейцарії запропонувала зняти заборону на реекспорт зброї в Україну

Президентка Швейцарії Віола Амхерд запропонувала переглянути заборону щодо реекспорту швейцарської зброї з іншої країни в Україну.

Про це повідомляє Reuters.

"Особисто я вважаю, що ми повинні зробити крок вперед для нашої промисловості. Якщо у нас виникає проблема з оборонною промисловістю, це означає, що у нас також є проблема з безпекою, адже важливо мати технології та знання", — заявила президентка.

Лідерка Швейцарії наголосила, що відповідні проблеми виникли через те, що деякі країни, такі як Нідерланди, вирішили не закуповувати продукцію у Швейцарії, але реекспорт не є безкоштовним.

Водночас Амхред зауважила, що її країна, яка виступає посередником у міжнародних конфліктах, ніколи не постачатиме зброю безпосередньо державам, що перебувають у стані війни. Вона також додала, що Швейцарії необхідно більше інвестувати у безпеку по всій Європі та посилювати зв'язки із партнерами, адже за останні десятиліття зусиль у цьому напрямку виявилося не достатньо.

"За останні 30 років Швейцарія не інвестувала достатньо коштів в оборону, і нам потрібно надолужити втрачене", — сказала вона.

Нагадаємо, 3 жовтня стало відомо, що впродовж наступних чотирьох років Україна отримає 1,5 мільярда швейцарських франків (близько 1,7 мільярда доларів) на проекти відновлення України. Також Швейцарія залучить до фінансування приватний сектор.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.10.2024 17:04