Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Призов українців за кордоном: Зеленський відреагував на ініціативу

Військовозобов'язані чоловіки можуть бути корисні державі не лише службою в армії, але й сплатою податків. Водночас є питання до чоловіків, які поза законом покинули Україну.

Таку заяву зробив президент України Володимир Зеленський на прес-конференції з прем'єр-міністром Естонії Каєю Каллас.

Глава держави наголосив, що є питання не в українських громадянах, які виїхали з самого початку війни, а також є люди, чоловіки, жінки різного віку, які виїжджали, і це зрозуміло, бо була війна. 

"Ніхто з людей не знав, що буде завтра, всі рятувалися, кордони ми всі відкривали в будь-які держави, щоб люди не давили один одного на кордоні. Це одна частина. Друга частина — ми відстояли 50 відсотків із захопленої території, ми відбили ворога і два роки б'ються наші хлопці", — йдеться у заяві глави держави.

Президент додав, що є питання до військовозобов'язаних чоловіків, які під час війни та поза законом виїхали з України. Він наголосив, що важливо не лише захищати Україну на фронті, а також сплачувати податки у бюджет.

"І це питання до цих людей, до цих чоловіків, якщо вони мобілізаційного віку, то вони повинні допомагати Україні й бути в Україні. Я зараз не говорю про те, що хтось повинен бути на фронті, а хтось ні. Є закон. Але звичайне людське правило. На одного військового іде 6-8 платників податків, і якщо ви в Україні та не на фронті, а ви працюєте і сплачуєте податки, то ви так само бороните державу і це дуже потрібно. Але якщо ви за кордоном і мобілізаційного віку, і ви й не на фронті, і не сплачуєте податки та виїжджали поза законом — то є питання", — зауважив Зеленський.

Президент наголосив, що сплата податків важлива, бо "не буде грошей на військових, а не буде грошей — не буде військового, не буде кому захищати Україну".

Як відомо, наприкінці грудня Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект про мобілізацію. Документ передбачає часткові зміни до порядку її проведення. Законопроект останні декілька днів розглядав Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки разом із Міністерством оборони та Генштабом Збройних сил України.

Нагадаємо, заступник голови комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв розповідав сьогодні, що в парламенті хочуть змінити норми законопроекту про мобілізацію, що стосуються повісток через електронну пошту та відстрочок для деяких категорій населення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.01.2024 14:42