Фото: Pixabay

Профільний комітет Ради погодив підвищення акцизів на цигарки і пальне

Профільний комітет Верховної Ради підтримав урядовий законопроект щодо збільшення акцизів на тютюнову продукцію, а також законопроект щодо акцизів на пальне.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі. 

Законопроект №11090 щодо підвищення акцизів на тютюнову продукцію підтримали 22 депутати, лише один депутат не погодився. Документом передбачено прив'язку акцизу на тютюнову продукцію до євро, а не до гривні, як було раніше. Підвищення акцизу на цигарки у цьому році передбачено лише у випадку девальвації.

"Реалізація законопроекту матиме наслідком збільшення доходів бюджету коштом додаткових надходжень акцизного податку з тютюнових виробів. У 2025 році у сумі близько 612 мільйонів гривень, у 2026 році — п'ять мільярдів гривень, у 2027 році — 9,3 мільярда гривень, у 2028 році — 13,8 мільярдів гривень", — написав нардеп. 

Щодо підвищення акцизу на пальне, то законопроект №11256 комітет також узгодив. Відомо, що збільшення акцизу на пальне відбуватиметься за графіком починаючи з 1 липня 2024 року. Також передбачено досить значне підвищення акцизу на газ. 

"Але дуже цікава ситуація з акцизом на газ. Мінфін не знає як так сталося, що в останню мить вирішили різко збільшити підняття акцизів на газ… В ході пошуку документів — виявилось, що збільшення на газ запропонувала "УкрНафта",а точніше Ростислав Шурма, замість 70 євро він буде 277 євро", — додав Железняк.

Нагадаємо, 31 травня Кабінет міністрів України на засіданні ухвалив рішення щодо підвищення тарифів на електроенергію. Усі громадяни повинні сплачувати по 4,32 грн за кВт*год, а диференціація тарифу за обсягом споживання не передбачена.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.05.2024 17:00