Фото: poltavshchyna.in.ua

Кабмін суттєво підвищив тариф на електроенергію: скільки платитимемо з червня

Вже з 1 червня в Україні запроваджуються нові тарифи на електроенергію. Усі громадяни повинні сплачувати по 4,32 грн за кВт*год, а диференціація тарифу за обсягом споживання не передбачена.

Відповідне рішення на засіданні ухвалив Кабінет міністрів України, повідомив у Telegram-каналі журналіст Микола Топалов. Нова ціна діятиме до 1 травня 2025 року.

Також, як зазначає "Європейська правда", відбулися зміни й для індивідуальних та колективних побутових споживачів, які проживають в житлових будинках, обладнаних електроопалювальними установками. Для цих споживачів встановлюються наступні тарифи:

  • до 2000 спожитих кВт*год на місяць — 2,64 грн/кВт*год;
  • понад 2000 кВт*год на місяць — 4,32 грн/кВт*год.

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко анонсував до кінця травня "остаточне рішення Кабміну" щодо нових тарифів на електроенергію для побутових споживачів. Він обіцяв, що тарифи залежатимуть від обсягів споживання.

Теперішній рівень тарифів на електроенергію для населення не покриває собівартості її виробництва, зокрема, компаніями "Енергоатом" і "Укргідроенерго", які виплачують різницю між ринковою ціною кіловат-години та тарифами для населення в межах виконання спеціальних зобовʼязань із забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів. Про це розповідав раніше Галущенко.

Як відомо, минулого року з 1 червня Кабмін підвищив тариф на електроенергію для населення майже вдвічі — до 2,64 гривні за кВт-год. Після підвищення тарифу середня сума в платіжці за електроенергію для однієї родини зросла орієнтовно на суму до 250 гривень.

Нагадаємо, декілька днів тому директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко заявляв, що після підвищення тарифів на електроенергію відключення світла можуть стати більш тривалими. Найбільше відчують проблеми з електропостачанням мешканці столиці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.05.2024 16:34