Фото: Twitter Джонсона

Проти Сунака у Британії готується заколот: Джонсону знову пророкують прем'єрське крісло

Англійські депутати та політтехнологи змовилися в італійському ресторані у Ковент-Гардені, аби повалити владу прем'єра Великої Британії Ріші Сунака. Його політичні вороги планували заколот проти уряду та ставили за мету отримати нового прем'єра до виборів.

Про це пише видання The ​​Daily Mail.

За даними видання, серед британських депутатів Консервативної партії (торі) назріває змова проти прем'єра Ріші Сунака. На тлі падіння рейтингів прем'єра, на його місце пророкують колишнього главу уряду Бориса Джонсона. Прощальну фразу Джонсона у 2022 році багато хто сприйняв як натяк на повернення.

Парламентарі, які незадоволені нинішнім прем'єром Ріші Сунаком, обговорили свої плани в італійській перекусній Giovanni's. Видання назвало цю групу торі "макаронними змовниками". Giovanni's — давній сімейний італійський ресторан у лондонському Ковент-Гардені, яким керує сицилійський аристократ граф Піно Рагона, а стіни закладу прикрашені фотографіями таких знаменитих відвідувачів як Френк Сінатра та Ліз Трасс.

Політичні змовники вважають, що тільки повернення Джонсона допоможе партії перемогти на наступних виборах, і планують посилити тиск на прем'єра, який зберігається після недавніх відставок двох міністрів — глави МВС Суелли Браверман та міністра імміграції Роберта Дженріка.

Два міністри залишили свої посади внаслідок скандалу із законом про надання притулку біженцям із Руанди. У вівторок, 12 грудня, відбудеться розгляд палатою громад нового законопроекту з цього питання, що його просуває Сунак. Документ передбачає, що прохачів притулку, які прибули до Великої Британії незаконно, відправлятимуть назад у Руанду. Однак у юридичному департаменті уряду зазначили, що Європейський суд із прав людини може заблокувати цю ініціативу. Джерела Financial Times оцінили ймовірність успіху зусиль Сунака як "у кращому разі 50%".

Проте Джонсон не є депутатом, що стало проблемою для змовників. 

"Якби Борис все ще був у палаті громад, Ріші звільнили б від посту до Різдва і Джонсон повернувся б на Даунінг-стріт до Нового року. Ми не просто спостерігаємо поразку на загальних виборах – ми стикаємося з екзистенційною кризою", — розповіло одне із джерел газети.

Як повернути Джонсона у депутати

Прихильники Джонсона висунули кілька ідей, як можна повернути політика до депутатів, а один із них зауважив, що "не існує правила, згідно з яким прем'єр-міністр має бути депутатом". 

"Тому план буде таким: ми призначимо тимчасового прем'єр-міністра, досягнемо обрання Бориса лідером, а потім, якщо ми виграємо вибори, він повертається на Даунінг-стріт", — сказав він.

Джонсон залишив пост прем'єра Великої Британії минулого вересня після низки відставок міністрів, цей процес запустив нинішній прем'єр Ріші Сунак.

Нагадаємо, у листопаді до України приїхав новий міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон. Його призначили на цю посаду 13-го листопада. Кемерон висловив підтримку Україні у першому ж пості після призначення. Він сказав, що війна в Україні є міжнародним викликом, і що для Великої Британії рідко коли було важливіше підтримувати її союзників, зміцнювати партнерство та переконатися, що її голос почутий.

Цікаво, що призначення Кемерона стало несподіванкою для політичних оглядачів. Це рідкість, коли не законодавець обіймає високу державну посаду, і минуло багато років з того часу, як колишній прем'єр-міністр знову отримав посаду в уряді.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.12.2023 11:18