Андрій Костін. Джерело: Facebook-сторінка Назара Приходька

Протокол НАЗК щодо конфлікту інтересів генпрокурора Костіна блокується понад рік, — політичний експерт

Національне агентство з запобігання корупції запротоколювало конфлікт інтересів очільника Офісу генерального прокурора Андрія Костіна. Однак справа перебуває на паузі, судовий розгляд протоколу блокується.

Про це повідомили "Українські новини" з посиланням на політичного експерта Назара Приходька.

Протокол стосується часів, коли Андрій Костін був народним депутатом і очолював комітет Верховної Ради з питань правової політики. Його донька Анастасія стала помічницею народного депутата від "Слуги народу" Андрія Задорожного, а син Задорожного Іван — помічником Костіна.

Цих та інших віп-родичів серед помічників депутатів тоді виявили журналісти "Радіо Свобода". З вересня 2019 року та щонайменше до жовтня 2021 року Анастасія Костіна й Іван Задорожний отримували по 26 тисяч гривень щомісячної зарплати за бюджетний кошт.

"НАЗК побачило в тому конфлікт інтересів, склало протокол. Моє джерело стверджує, що відтоді та дотепер справа на паузі — жодного руху у бік судового розгляду… Якщо ти народний депутат, перспективи на притягнення до кримінальної відповідальності за корупційний злочин мізерні. Якщо ти генеральний прокурор — нульові", — йдеться в дописі.

Назар Приходько нагадав, що вже після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Анастасія Костіна виїхала за кордон, де потрапила у гучний скандал. А Андрій Костін очолив Офіс генерального прокурора. У дописі експерт звернувся до НАЗК з питанням, чи справді вони склали такий протокол. А також до Костіна та його дочки: "Чи не тисне посада та як там у Монако?".

Раніше, в жовтні 2021 року, журналісти програми "Схеми" нарахували щонайменше 12 родичів народних обранців, які допомагають іншим депутатам за гроші.

2021 року Костін брав участь у конкурсі на посаду голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, але експерти з громадських організацій віднесли його до кандидатів із сумнівною репутацією. Центр протидії корупції також писав, що очолюваний Костіним комітет Верховної Ради з питань правової політики блокував судову реформу.

Пізніше, 28 липня 2022 року, президент Володимир Зеленський призначив Андрія Костіна головою Офісу генпрокурора.

Нагадаємо, що наприкінці вересня генеральний прокурор Андрій Костін у Вашингтоні провів низку робочих зустрічей з представниками Мінʼюсту США. Обговорили подальшу співпрацю у розслідуванні та судовому переслідуванні воєнних злочинів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.11.2023 09:17