Фото: kremlin.ru

Путін боїться кидати "мобіків" на фронт: експерти ISW назвали причину

Російський диктатор Володимир Путін навряд чи направить нещодавно мобілізовані війська для участі в бойових діях в Україні через побоювання за стабільність свого режиму. Він не хоче допустити соціальної напруженості.

Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Так, за даними експертів, Путін не задіяв призовників із призовних циклів весни 2022 року у відповідь на контрнаступ України у Харківській області у вересні, а натомість мобілізував резервістів, щоб стабілізувати лінію фронту. Це рішення вказувало на те, що Путін надає перевагу мобілізації резервістів, а не призовників — ймовірно, з політичних причин — навіть попри на те, що призовники в останні місяці своєї щорічної служби можуть боротися більш ефективно, ніж цивільні резервісти.

Як відомо, напередодні Путін підписав указ про весняний призов громадян РФ. З 1 квітня до 15 липня на військову службу заберуть 147 тисяч осіб. З огляду на це, фахівці ISW вважають, що Росія має обмежені можливості для навчання і виділення їх на підготовку призовників.  

"Кремль може спробувати збільшити свій бойовий склад в Україні, примушуючи призовників навесні 2022 року, які закінчують річну службу, підписувати військові контракти, оскільки їм буде потрібно менше додаткової підготовки перед відправкою до України. Поки що незрозуміло, наскільки успішними будуть такі зусилля", — зауважують в Інституті вивчення війни.

Нагадаємо, за даними британської розвідки, російська влада готується розпочати велику військову кампанію з набору додаткових 400 тисяч військових. Громадянам презентують це як залучення добровольців, професійних кадрів, а не як нову обов’язкову мобілізацію. Водночас розвідники вважають, що дуже малоймовірно, що під час кампанії вдасться залучити 400 тисяч справжніх добровольців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.03.2023 06:48