Фото: росЗМІ

Путін хоче поглинути заводи Білорусі: ISW назвав мету диктатора

Кремль планує взяти під контроль білоруську оборонно-промислову базу з метою переоснащення збройних сил РФ, щоб підтримувати затяжну війну в Україні. Росія може переобладнати білоруські заводи для виробництва критичної техніки, якої потребують російські військові.

Про це йдеться у новому звіті американського Інституту вивчення війни.

Аналітики зазначають, що на зустрічі з Путіним 17 лютого самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що аерокосмічна промисловість Білорусі готова виробляти штурмовики Су-25 для російських збройних сил за підтримки російських технологій.

Лукашенко також заявив, що білоруський державний Мінський автомобільний завод розпочав виробництво компонентів для підтримки продукції російського КамАЗу (російський виробник важких вантажівок) і висловив готовність допомогти Росії виробляти електронні компоненти для заміни втраченого західного імпорту. Крім цього, наголошують аналітики, білоруський диктатор вказав, що "Білорусь на 100% виконує секретні угоди про співпрацю в галузі оборони та безпеки, про які Білорусь та Росія домовилися "три місяці тому".

В ISW вказують на те, що додаткові Су-25 та запчастини до вантажівок, ймовірно, не є вирішальним фактором для успіху довгострокових військових дій Росії. Водночас, попри заяви Лукашенка, Кремль може реквізувати білоруські заводи та переобладнати їх для виробництва критичної техніки, якої потребують російські військові.

"Росіяни також можуть спробувати перепрофілювати російські заводи, які нині задіяні або пристосовані для виробництва Су-25 і вантажівок, для більш гостро необхідної техніки", — пояснили аналітики.

ISW додає, що "Путін прагне активізувати російський оборонний потенціал для підтримки тривалої війни з Україною".

Нагадаємо, напередодні Лукашенко приїжджав на поклон до Путіна, де білоруський диктатор заявив, що його країна готова налагодити у себе виробництво штурмовиків Су-25, які Росія використовує у війні проти України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.02.2023 08:54