Фото: росЗМІ

Путін може зробити Пригожина "цапом-відбувайлом" за провали РФ у війні проти України, — ISW

Російський диктатор Володимир Путін шукає "цапів-відбувайлів", на яких можна скинути провину за провали російської армії на фронті в Україні. Одним з них може стати очільник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

На думку військових аналітиків, конфлікт між Міністерством оборони Росії та фінансистом групи "Вагнера" Євгеном Пригожиним, ймовірно, досяг своєї кульмінації на тлі битви за Бахмут.

Зазначається, що диктатор використає великі втрати ПВК "Вагнера", звіти про поганий моральний стан і воєнні злочини, щоб відвернути увагу населення від подібних або, можливо, гірших проблем у російських збройних силах.

"Велика частина російського висвітлення боїв за Бахмут зосереджена в основному на великих втратах "вагнерівців", що дозволяє Міноборони РФ приховати або применшити інші втрати російських сил", — йдеться у звіті.

Експерти припускають, що МО Росії, зокрема міністр оборони Росії Сергій Шойгу та начальник російського Генерального штабу генерал Валерій Герасимов, швидше за все, скористалися можливістю навмисно витратити як елітні сили, так і сили "Вагнера" в Бахмуті, щоб послабити Пригожина і підірвати його амбіції щодо більшого впливу в Кремлі.

Також Путін і МО РФ можуть використати Пригожина як "цапа-відбувайла" за ціну наступу на Бахмут, коли цей наступ досягне кульмінації.

"Поки Пригожин бачив у Бахмуті можливість отримати важіль впливу на Кремль і Міноборони РФ для реалізації власних комерційних і політичних цілей, Путін використовував ПВК "Вагнера", щоб захистити свій режим від згубних наслідків мобілізації, яка суттєво сповільнює військові дії проти України", — додають аналітики.

Ключові висновки аналітиків:

  • Іранські державні ЗМІ оголосили, що Іран завершив угоду про купівлю винищувачів Су-35 у Росії;
  • Російські війська провели обмежені наземні атаки вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна;
  • Російські війська продовжували наступальні операції під Бахмутом, але не завершили розворот або оточення міста;
  • Окупанти проводили наземні атаки поблизу Авдіївки та на західних околицях Донецька;
  • Російський військовий блогер заявив 12 березня, що серед спецпризначенців високий рівень дезертирства. Він стверджував, що жоден підрозділ спецпризначення не укомплектований повністю, і що деякі командири спецпризначення втекли зі своїх підрозділів, попри те, що отримували високі зарплати протягом останніх 10 років;
  • Міністерство оборони Великої Британії повідомило 12 березня, що російські військовослужбовці зі східних регіонів Росії гинуть в Україні з розрахунку на душу населення в сорок разів більше, ніж російські військовослужбовці з Москви. Також воно повідомило, що казахська і татарська меншини становлять 75 відсотків жертв серед російських військовослужбовців з Астраханської області;
  • Віце-прем'єр-міністр України Ірина Верещук заявила 12 березня, що російські чиновники незаконно депортували 2 161 українську дитину-сироту до Росії. І додала, що загальна кількість дітей, депортованих до Росії, може становити приблизно 150 000.

Нагадаємо, власник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин зробив заяву про "президентські амбіції". Російський найманець зібрався балотуватися в президенти України у 2024 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.03.2023 07:10