Фото: Офіс президента України

"Путін воює проти всіх вільних": Зеленський виступив у Національному університеті оборони США

Війна Росії проти України — це не просто спроба "старомодної диктатури звести рахунки, реальні чи уявні". Російський диктатор Путін "воює проти всіх вільних".

Про це заявив Володимир Зеленський на спільній прес-конференції з очільником Пентагона Ллойдом Остіном у Національному університеті оборони США.

"Війна Росії проти України — це не просто спроба якоїсь старомодної диктатури звести рахунки, реальні чи уявні. Це не просто спроба Москви знову розколоти Європу. Путін атакує той великий зсув, який стався 1989 року", — сказав Зеленський.

Український лідер зазначив, що президент Російської Федерації Путін насправді "воює проти всіх вільних".

"Він намагається змусити демократичні країни втратити надію, просуваючи ідею, що диктатури з часткою ринкової економіки перемагають у цьому глобальному протистоянні. Йдеться не лише про конкурентні системи. У Росії все ще є засоби для масованої боротьби з демократією в усьому світі", — додав Зеленський.

Він зауважив, що зараз влада Росії на чолі з Путіним переводить свою економіку на так звані "воєнні рейки".

"На жаль, у нього був на це час. Але напрямок цих воєнних колій зрозумілий. Я впевнений, ви бачите, що Росія націлена не лише на земельні ресурси України, але й на наших людей. Її не задовольнить лише частина України чи навіть вся територія. Україна для Росії — це лише сходинка для того, щоби діяти, як стара імперія, яка померла 1989 року", — пояснив Зеленський.

Він акцентував, що нині світ спостерігає за Україною — "яка доля чекає вільну націю — жити вільно чи бути поневоленою".

"Україна не здалася та не здасться. Ми знаємо, що робити. І ви можете розраховувати на Україну. І ми так само сподіваємося, що зможемо розраховувати на вас. Кожен з вас тут розуміє, що означає для солдата чекати боєприпасів, чекати тижнями, не знаючи, чи прийде підтримка взагалі. Кожен із вас із досвідом командування знає, що означає, коли замість того, щоби рухатися вперед, ви просто спостерігаєте, чекаєте на броню чи спорядження, поки ваш противник задоволений і готується до штурму. Будь-хто з вас, у кого є син чи дочка в зоні бойових дій, просто не міг би цього зрозуміти, якби їм сказали, що захист життя може почекати, тому що це може зачекати, тому що є трохи більше дискусій", — недвозначно натякнув український лідер.

Він також наголосив, що разом із партнерами Україна вже досягнула більше, ніж будь-хто очікував, коли Росія розпочала цю війну.

"Україна воює проти ядерної держави й однієї з найбільших армій. Але, попри все, ми вже повернули собі 50% території, яку Росія захопила на початку цієї війни. Україна перемогла в Чорному морі. І тепер російський Чорноморський флот частково знищений або перебуває на віддаленій базі. Завдяки цьому ми відновили наш морський експорт, в тому числі експорт продовольства, врятувавши десятки країн Африки й Азії від голоду. Наступного року Україна розчистить ще більше судноплавних шляхів. І вже ні для кого не секрет, що відповідь на російське варварство може потрясти землю в самому серці Москви. Це доказ нашої справжньої сили", — сказав президент.

Зеленський також акцентував, що, попри війну, Україна реформує свої державні інститути.

"Ми налагоджуємо систему, щоб розпочати переговори з ЄС про вступ, ми виконуємо свої обіцянки, ми стаємо сильнішими. Саме зараз, в умовах запеклих боїв, наші солдати утримують позиції на фронті та готуються до подальших дій. І ми не дозволили Росії здобути жодної перемоги цього року", — підсумував Зеленський.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю латиноамериканським ЗМІ заявив, що переговори з російським диктатором Володимиром Путіним чи з його кремлівськими поплічниками неможливі, як і компроміси з ними. Адже Кремлю не потрібний мир в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.12.2023 20:57