Сі Цзіньпін і Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Путін зібрався з візитом у Китай: коли кремлівський диктатор відвідає Пекін

Володимир Путін запланував першу закордонну поїздку після "переобрання" на новий президентський термін. У травні кремлівський диктатор вирушить до Китаю для переговорів зі Сі Цзіньпіном.

Таку інформацію оприлюднила агенція Reuters. Про це її журналістам повідомило одне з джерел, яке побажало залишитися анонімним. Подробиці незалежно підтвердили ще чотири джерела — теж за умов анонімності.

Поїздка Путіна до Китаю, ймовірно, відбудеться у другій половині травня. Візит пройде до запланованої поїздки Сі Цзіньпіна до Європи.

Західні уряди засудили переобрання Путіна як несправедливе та недемократичне. Але Китай, Індія та Північна Корея привітали з його продовженням правління ще на шість років, наголосивши на лінії геополітичного розлому, які розширилися після вторгнення Росії в Україну 2022 року.

Останніми роками Китай зміцнив свої торгові та військові зв'язки з Росією, оскільки США та їхні союзники запровадили санкції проти обидвох країн, особливо Москви, за вторгнення в Україну. Дві країни оголосили про партнерство "без кордонів" у лютому 2022 року, коли Путін відвідав Пекін лише за декілька днів до вторгнення.

Іноземні дипломати та спостерігачі прогнозували, що Путін зробить Китай своїм першим пунктом для поїздки після "переобрання". Офіційна інавгурація Путіна має відбутися приблизно 7 травня.

Путін заявляв, що Росія та Китай мають схожі глобальні погляди, у них стійкі відносини, частково завдяки добрим особистим відносинам Путіна та Сі Цзіньпіна, що Москва та Пекін і надалі розвиватимуть зв'язки найближчими роками.

Сі Цзіньпін відвідав Росію під час своєї першої закордонної поїздки після пандемії у березні минулого року, невдовзі після початку свого безпрецедентного третього терміну на посаді президента Китаю. Два лідери часто підкреслювали свою близьку особисту дружбу та зустрічалися понад 40 разів, востаннє у жовтні, коли Путін став почесним гостем на китайському саміті "Пояс і шлях" у Пекіні.

За даними китайської митниці, товарообіг між Китаєм і Росією в січні-листопаді склав 218,2 мільярда доларів, що перевищує мету збільшення двосторонньої торгівлі до більш ніж 200 мільярдів доларів до 2024 року, поставлену двома країнами.

Нагадаємо, вчора посол Китаю у Швейцарії Ван Шихтінг припустив, що мирна конференція щодо України, яку планує провести Швейцарія, може відбутися за участю Китаю. Принаймні Пекін розглядає варіанти, аби в тому чи іншому статусі долучитися до представницького світового зібрання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.03.2024 11:40